¨Τριγμοί¨στο βασίλειο της ΦΑΓΕ-Τα επόμενα σχέδια για Όλυμπο, ΜΕΒΓΑΛ και Friesland

Σχόλιο

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το greekyogurt σε ΗΠΑ και Ευρώπη  ζορίζουν τον leader του κλάδου. Επεκτείνεται η Όλυμπος στη Γαλλία, τα  επόμενα σχέδια για ΜΕΒΓΑΛ και Friesland

Σε καθοδική τροχιά για δεύτερος έτος βρίσκονται τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου ο οποίος κινδυνεύει να χάσει πολλά από τα κεκτημένα του τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη.  Η κακή πορεία του 2018 δεν κατέστη δυνατόν να ανακοπεί και τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου  σύμφωνα μ πληροφορίες προκάλεσαν ανησυχία και ένα είδος συναγερμού στην διοίκηση η οποία βλέπει να χάνει μερίδια ενώ οι εκτιμήσεις βλέπουν η ανάπτυξη για το greekyogurt στις παγκόσμιες πωλήσεις να τρέχει με  8% ετησίως μέχρι το 2025. Οι εξελίξεις φαίνεται να θέτουν στον πάγο και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της οικογένειας Φιλίππου και συγκεκριμένα το σχέδιο επέκτασης μονάδας παραγωγής στο Λουξεμβούργο το οποίο τοποθετείται  στα 26,145 εκατ. δολάρια.

Η ΦΑΓΕ είναι ο  leader των γαλακτομικών προϊόντων βάσει του μεριδίου που κατέχει σε όγκο και αξία στην ελληνική αγορά.  Ωστόσο ο όμιλος πραγματοποιεί περίπου το 85,3% των πωλήσεων του διεθνώς και η κάμψη του τζίρου κατά 12,4% όπως κατέδειξε η αναλυτική οικονομική κατάσταση για τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς  ήταν ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη χρονιά του 2018 κατά την οποία  έχασε κάτι παραπάνω από 10% στις πωλήσεις της παγκοσμίως (διαμορφώθηκαν σε 551,8 εκατ. δολ). Συγκεκριμένα για το δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά  σε όγκο κατά 5,3% λόγω της μείωσης των πωλήσεων σε όγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 11,6%. Αντιθέτως αύξηση σημειώθηκε στον όγκο πωλήσεων σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα κατά 7,2%, 3,6% και 2% αντίστοιχα

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η διοίκηση θα πρέπει με ευελιξια και ταχυτητα να εντοπίσει τι είναι αυτό που ¨τρώει την γαλακτοβιομηχανία από τα μέσα της¨  . Ένα συμπέρασμα που εξάγεται από την αντιστρόφως ανάλογη τάση των οικονομικών  δεικτών του ομίλου σε σχέση με την παγκόσμια τάση ανόδου του greekyogurt και την σημαντική διείσδυσή της στις μεγάλες ξένες αγορές.

  Επέκταση για την Ολυμπος

Με αυξημένες ταχύτητες τρέχει η Όλυμπος η οποία επέκτεινε περεταίρω το δίκτυό της ιδρύοντας νέα θυγατρική στην Γαλλία , την Olympus Foods France. Τα τελευταία δύο έτη η Ολυμπος  έχει συστήσει θυγατρικές σε χώρες των Βαλκανίων (Σκόπια, Αλβανία, Σερβία), στη Σουηδία και στην Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Γερμανία. Αξιζει να σημειωθεί ότι διαθέτει ήδη παραγωγική παρουσία σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα αδέρφια Σαράντη της Τυράς από τα Τρίκαλα όταν εξαγόραζαν πριν από  19 χρονια   τον χρεωκοπημένο συνεταιρισμό ¨Όλυμπος μάλλον δεν φαντάζονταν ότι θα καταφερναν να ξεπεράσουν σε τζίρο  τα 300 εκατ. ευρώ . Οι πωλήσεις της ανήλθαν πέρυσι στα 339,411 εκατ. ευρώ έναντι 308,792 εκατ. ευρώ ενώ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας και θυγατρικών. Η Ολυμπος έχει επενδύσει την τελευταία τριετία συνολικά 75 εκατ. ευρώ και προγραμματίζει νέες επενδύσεις ύψους 125 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Για το τρέχον έτος η  Όλυμπος έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των εξαγωγών με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους και των δικτύων διανομής ενώ δρομολογεί το σχεδιασμό επέκτασης των … εξωγενών δραστηριοτήτων  ως αντίβαρο στις συνεχιζόμενες  πιέσεις που δέχεται η αγορά γαλακτοκομικών στην Ελλάδα.

ΜΕΒΓΑΛ

Η ανάπτυξη είναι το βασικό ζητούμενο για την ΜΕΒΓΑΛ η οποία σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο  έδαφος από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της παραμένει πιστή στο business plan που είχε κατατεθεί στις Τράπεζες προ τετραετίας  για τη σύναψη του ομολογιακού δανείου ύψους 54 εκατ. ευρώ.   Η γαλακτοβιομηχανία το 2018 έκλεισε με πωλήσεις στα 112 εκατ. ευρώ έναντι 107,4 εκατ. ευρώ το 2017 επιτυγχάνοντας αύξηση της τάξης του 4% ενώ  τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 11,6%. Δυνατό χαρτί της ΜΕΒΓΑΛ είναι οι εξαγωγές της οι οποίες σήμερα φθάνουν το 35% του συνολικού κύκλου εργασιών και από αυτές το 65% είναι από πωλήσεις γιαουρτιού. Ο συνολικός τζίρος αναμένεται να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά με στόχο  οι  πωλήσεις να φτάσουν τα  120 εκατ. ευρώ. Η ΜΕΒΓΑΛ  διαθέτει 250 κωδικούς γιαουρτιού σε σύνολο 400 και έχει χτίσει μια δυναμική εικόνα στις αγορές του εξωτερικού με δραστηριότητα σε περίπου 30 χώρες σε όλον τον κόσμο.

¨Αγγάθι¨ στα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων τα οποία διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 195 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 609 χιλ. ευρώ στη χρήση του 2017  είναι η δέσμευση των σημάτων της γαλακτοβιομηχανίας στην BARTONS GLOBAL HOLDINGS INC ως εξασφάλιση για τις απαιτήσεις της τελευταίας έναντι της ΜΕΒΓΑΛ. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια νομικού γραφείου της Μεγάλης Βρετανίας με επιδίωξη την άρση της κυριότητας των domain names και η επιστροφή κυριότητά τους στην γαλακτοβιομηχανία, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Friesland:Με το βλέμμα σε εξαγορές

Σημαντικά λαβωμένη από τα χρέη που της κληροδότησε η πτώση της Μαρινόπουλος η  Friesland Campina σταθεροποιεί τον βηματισμό της με όχημα τη διεύρυνση του μεριδίου της κυρίως στα τυριά και δηλώνει πλέον αισιόδοξη για τις επόμενες χρήσεις.  Σύμφωνα με τη διοίκηση η εταιρεία κατάφερε το 2017 να διατηρήσει σταθερή την παραγωγική της βάση στην Ελλάδα και να σημειώσει ανάκαμψη στον τζίρο της παρά τις σημαντικές αλλαγές στο τοπίο του λιανεμπορίου. Μάλιστα ο  Κωνσταντίνος Μαγγιώρος που βρίσκεται στο τιμόνι της θυγατρικής  FrieslandCampina Hellas,  όχι μόνο δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για μελλοντικές εξαγορές αλλά διευκρίνισε ότι τα ραντάρ της ολλανδικής γαλακτοβιομηχανίας είναι ανοικτά τόσο για μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Δωδώνη όσο και με την ΔΕΛΤΑ της VIVARTIA. Βασική στόχευση είναι η είσοδος της FrieslandCampina στην φέτα και η ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά μέσω της απόκτησης τοπικής γαλακτοβιομηχανίας, με ισχυρή εξαγωγική παρουσία. Η φέτα κατέχει την μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις τυροκομικών προϊόντων καθώς συγκεντρώνει στην κατηγορία το 50% των πωλήσεων στην ελληνική αγορά. Η είσοδος της ΝΟΥΝΟΥ σε αυτήν την κατηγορία θα έφερνε μεγάλη τρικυμία στις υφιστάμενες επιχειρηματικές ισορροπίες καθώς θα ισοδυναμούσε με ξαναμοίρασμα της τράπουλας και των οικονομικών μεγεθών. Όμως εκτός από την είσοδο στην αγορά του premioum ελληνικού ΠΟΠ, στόχος της διοίκησης είναι να διατηρήσει τα ηγετικά της μερίδια και να ενδυναμώσει την παρουσία της στο γιαούρτι.

¨Λευκος ιππότης¨ για την ΘEΣγάλα;

Για αναβίωση του επιχειρηματικού  φλερτ μεταξυ του θεσσαλικού συνεταιρισμού ΘEΣγάλα με τον  Ξενοφώντα Kαντώνια  κάνουν λόγο φήμες της αγοράς.  Ως προτεινόμενη λύση στις οικονομικές αναταράξεις της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας προ μηνών είχε εμφανιστεί η Cosmos Aluminium του Ξενοφώντα  Kαντώνια εισφέροντας 500.000 ευρώ με ενέχυρο το εμπορικό σήμα της εταιρίας, το οποίο αποτιμήθηκε στα 3,9 εκ. ευρώ. Αν και η συζήτηση προχώρησε μέχρι την πιθανότητα εξαγοράς παρουσιάστηκαν δυσκολίες που από ότι έδειξε το αποτέλεσμα δεν κατέστη δυνατόν να ξεπεραστούν και έτσι το επικείμενο deal είχε λήξει άδοξα. Αν τελικώς ισχύσει η λαική ρήση ¨όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά ¨ δε αποκλείεται εντός των επόμενων μηνών  να υπάρξουν απτά βήματα προς την κατεύθυνση ενός επικείμενου αρραβώνα μεταξύ  Cosmos Aluminium και ΘEΣγάλα.

Μαρία Σμιλίδου

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post