Άρθρο Β. Κορκίδη: «Η προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων σε ένα παραγωγικό μοντέλο είναι το κλειδί ανάκαμψης της οικονομίας»

Σχόλιο

Του Βασίλη Κορκίδη*

Το σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και οικονομίας, από τη Κυβέρνηση για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2021, έχει στόχο με 3 μέτρα να τονώσει τη ρευστότητα, με 4 μέτρα να προστατεύσει την εργασία και με 5 μέτρα να ενισχύσει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι γεγονός πως η αγωνία, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η κόπωση και οι πολλές υποχρεώσεις της αγοράς, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη να ακούσουμε για «θεραπεία» της αγοράς ή ακόμα καλύτερα για το «εμβόλιο» στην ελληνική οικονομία, πριν ακόμα βρεθεί και δράσει το εμβόλιο του Covid19. Ξεχνάμε όμως, πως ρυθμιστής της οικονομίας είναι η πανδημία και όπως οριοθετήθηκε από το δεύτερο κύμα της, θα πρέπει να αντέξουμε αυτή την δοκιμασία τουλάχιστον για ένα ακόμα εξάμηνο.

Η σημερινή σκληρή πραγματικότητα στην οικονομία επιβεβαιώνεται από την αμείλικτη αλήθεια των αριθμών, που επιβεβαιώνουν το βάθος της ετήσιας ύφεσης από 8,2 έως 9,5% και το μέγεθος των απωλειών των επιχειρήσεων στο 25 με 30%. Μια ανάκαμψη της οικονομίας, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν είναι ούτε εφικτή, ούτε ορατή στην αγορά, ενώ για το 2021 οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 4,5 έως 7,5%. Η αλλαγή της ελληνικής οικονομίας σε ένα ετερογενές και παραγωγικό μοντέλο φαίνεται σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει βεβαίως να πραγματοποιηθεί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματικότητα. Κάθε βήμα προσαρμογής της αγοράς σε ένα μοντέλο παραγωγής και εξαγωγής αγαθών, μπορεί να οδηγήσει σε μια σταδιακή ανάκαμψη και μια σταθερή ανάπτυξη.

Οι δύο φάσεις της πανδημίας είναι ένας εφιάλτης διαρκείας για την ελληνική οικονομία, που ενώ βρισκόταν στο στάδιο της ανάρρωσης από την υπερ-δεκαετή ταλαιπωρία, βρέθηκε να ταλανίζεται και πάλι. Η νέα έξοδος από την οικονομική κρίση, που έχει προκαλέσει η πανδημία δεν είναι μια κούρσα ταχύτητας, αλλά ένας ακόμα δύσκολος μαραθώνιος, όπου οι αντοχές μας δοκιμάζονται και πάλι σκληρά για να αποφύγουμε ενόψει και του δεύτερου κύματος την «οικονομική ΜΕΘ» και τον «ξαφνικό θάνατο» χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα μέτρα επιδότησης της απασχόλησης, η ελάφρυνση των φετινών φόρων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η ενίσχυση της ρευστότητας και η θέσπιση του μέτρου των υπεραποσβέσεων στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, σε ύψος 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, είναι τα διαθέσιμα χρήσιμα εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει το θεσμικό πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των «εξωπραγματικών» 234 δις ευρώ του ιδιωτικού χρέους και άλλων 26 δις ευρώ «παγωμένων υποχρεώσεων» που δημιουργήθηκαν εντός πανδημίας. Στους «εγκλωβισμένους» δίνεται το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία και συνδυαστικά με τα μέτρα στήριξης δίνει τη δυνατότητα στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση να ορθοποδήσουν, πριν μας ξεπεράσουν ανεπιστρεπτί οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το φθινόπωρο που διανύουμε θα είναι σίγουρα από τα κρισιμότερα των τελευταίων ετών, μετά τη σχεδόν ανύπαρκτη τουριστική σεζόν και εκπτωτική περίοδο. Αναλυτές προεξοφλούν ένα δυσκολότερο οικονομικά χειμώνα, με αύξηση της ανεργίας, και περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και των εισοδημάτων το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η οικονομία καταγράφει μεγάλες απώλειες με τις εξαγωγές να καταγράφουν μείωση και τη καταναλωτική συμπεριφορά να αποτυπώνεται με λιγότερες πωλήσεις 31 δις ευρώ. Η αισθητή μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αντανακλά στην υποχώρηση με ετήσιο ρυθμό 6%. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε 34 μονάδες, όπως και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης κατά 9 μονάδες και οι επενδυτικές προσδοκίες κατά 11 μονάδες. Τα νέα κόκκινα δάνεια του κορονοιού βρίσκονται στα 5 δις ευρώ και υπολογίζονται να φτάσουν τα 8 δις ευρώ. Σε αυτό το «χειμωνιάτικο σκηνικό» έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον λογαριασμό των έξι φορολογικών επιβαρύνσεων του εξαμήνου, που απαιτεί φόρους 10,8 δις ευρώ για τα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος του 2019, ΕΝΦΙΑ του 2020 και τέλη κυκλοφορίας του 2021. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου που επιχειρεί να δώσει ανάσες στην οικονομία με μία σειρά από καίριες παρεμβάσεις, που αγγίζουν τα 24 δις ευρώ. Μέχρι μάλιστα να έρθουν εντός του 2021 τα πρώτα 5,5 δις από τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά κυρίως μέχρι να βρεθεί και να δράσει το «εμβόλιο» του κορονοϊού στην οικονομία, η κυβέρνηση προσπαθεί με ιδία μέσα, η μεταβατική περίοδος να είναι όσο το δυνατόν ομαλή. Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον η επιχειρηματικότητα προσπαθεί να συγκεντρώσει όση δύναμη της έχει απομείνει για να επιβιώσει και να συνεχίσει να μάχεται καθημερινά. Κάποτε όμως αυτό το σκηνικό «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» πρέπει να τελειώσει, πρέπει να γυρίσουμε στη πρόοδο και τη προκοπή, πρέπει να επιστρέψουμε στη κερδοφορία και την ανάπτυξη του βιοτικού και επαγγελματικού μας επιπέδου.

Το «μεγάλο στοίχημα» του Πρωθυπουργού, είναι η εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα του τόπου, με την προοπτική οι επιχειρήσεις να αναπληρώσουν με επενδύσεις τις απώλειες του ΑΕΠ. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός βασίζεται στη γρήγορη προσαρμογή και μετάβαση της επιχειρηματικότητας σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα ξεδιπλωθεί ανεξαρτήτως των χρονικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Η αλλαγή του σημερινού οικονομικού μοντέλου που αποδεδειγμένα δεν μας βοηθά πλέον και η προσαρμογή σε μια πιο παραγωγική οικονομία, δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι όμως το «κλειδί της επιτυχίας», που μπορεί να μας οδηγήσει σύντομα σε ανάκαμψη και μελλοντικά στην ανάπτυξη.

*Βασίλης Κορκίδης – Πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post