Αποστάσεις της Κομισιόν για τα μυστικά κονδύλια στη διαχείριση του προσφυγικού

Σχόλιο

Η Ύλβα Γιοχάνσον σημειώνει πως «Δεν θα διατεθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ για την εν λόγω πίστωση», εννοώντας τα επίμαχα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Μετανάστευσης. Μάλιστα επικαλείται  διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης πως αυτή η κατηγορία δαπανών «αναφέρεται αποκλειστικά σε δαπάνες στο πλαίσιο του εθνικού προϋπολογισμού και ότι θα καλύψει ζητήματα εθνικής ασφάλειας».

Με την απάντησή της αυτή η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει έμμεσα πως η διάθεση κοινοτικών χρημάτων μέσω λογαριασμών «μυστικών κονδυλίων» για το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι πέραν του Ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.

Ακόμη, η Επίτροπος δράττεται της ευκαιρίας και απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Ελληνική Κυβέρνηση για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων καθώς σε άλλο σημείο της απάντησής της τονίζει με έμφαση πως «Σε περίπτωση μη επιλέξιμων δαπανών, η Επιτροπή έχει την υποχρέωση να ανακτήσει τους παρατύπως δαπανηθέντες πόρους της ΕΕ».

Η απάντηση της Επιτρόπου παρά την αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελληνική πλευρά να μην επιχειρήσει να τροφοδοτήσει τα εν λόγω μυστικά κονδύλια με ευρωπαϊκούς πόρους κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τις ανησυχίες που είχε προκαλέσει η καινοφανής θέσπιση από την παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση ειδικού απόρρητου λογαριασμού σε Υπουργείο Αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική. Μάλιστα τις ανησυχίες αυτές είχαν τότε συμμεριστεί τόσο ο Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Ισπανός Juan Fernando López Aguilar (S&D), όσο και οι συντονίστριες στην ίδια Επιτροπή Tineke Strik, της Ομάδας των Πρασίνων και Cornelia Ernst της GUE/NGL οι οποίοι είχαν συνυπογράψει την ερώτηση μαζί με σύσσωμη την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και έξι ακόμη Ευρωβουλευτές (έναν της S&D και πέντε της GUE/NGL).

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post