«Είναι ο πολιτισμός, ηλίθιε!» λέει ο Κώστας Τζαβάρας. Έλαβαν το μήνυμα;

Σχόλιο

Ανοιχτές θύρες έκρουσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, με άρθρο του, το οποίο είχε τίτλο «Είναι ο πολιτισμός, ηλίθιε!» και δημοσιεύθηκε (έχει αξία ο χρόνος), πριν από περίπου 20 ημέρες, δηλαδή πριν φουντώσει για τα καλά η υπόθεση Λιγνάδη.

Κρατάμε από το άρθρο του κ. Τζαβάρα κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις, που καλό θα είναι να τις έχουν διαβάσει στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πράγματι, κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας θα έπρεπε να περνάει από την αξιοποίηση του ανεξάντλητου πολιτισμικού αποθέματός της», γράφει ο κ. Τζαβάρας και συνεχίζει.

«Δυστυχώς όμως στη σύγχρονη ιστορία του νεοελληνικού κράτους ο πολιτισμός ήταν μονίμως απών από όλους τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Πρωτίστως λόγω της πολιτισμικής καχεξίας του αστικού στοιχείου κατά τη διάρκεια κυρίως του 20ου αιώνα. Αλλά και λόγω της πολιτισμικής ένδειας που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζει κάποια ετερόκλητα κοινωνικά στοιχεία που μεταπολεμικά και μεταδικτατορικά (1974), με τη βοήθεια κυρίως του πελατειακού κράτους, πέτυχαν να κυριαρχήσουν στο οικονομικό πεδίο του τόπου. Ένα σωστό κοινωνικό συνονθύλευμα: πελατείες, κλίκες, μαυραγορίτες, μαφίες, δοσίλογοι, συγγενολόγια, σπείρες, φατρίες, βρήκε έτσι ασφαλές «καταφύγιο» στη λεγόμενη ελληνική πλουτοκρατία.

Λόγω αυτών των εγγενών πολιτισμικών και πνευματικών αδυναμιών η ιθύνουσα οικονομική τάξη της χώρας δεν κατάφερε ποτέ να εξελιχθεί σε εθνική αστική τάξη και να λειτουργήσει ως ιστορικό υποκείμενο με συγκεκριμένη εθνική ιδεολογία».

Καταλήγοντας το άρθρο του ο Κώστας Τζαβάρας έρχεται στο σήμερα και έγραψε πολύ εύστοχα.

«Δεν αρκεί λοιπόν να είσαι καινοτόμος επιχειρηματίας, να ομιλείς απταίστως την Αγγλικήν, να είσαι ενδεχομένως πτυχιούχος πρωτοκλασάτων Ivy League πανεπιστημίων της Αμερικής, θιασώτης του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας ή φορέας ενός «κοσμοπολίτικου πιθηκισμού» (Π. Κονδύλης), για να συμμετέχεις δημιουργικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, όταν δεν διαθέτεις πνευματική και ιδεολογική επαφή με την ουσία του τόπου αυτού. Είναι ο πολιτισμός, ηλίθιε!».

No comments. Thank you.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post