Εμβόλιο κατά του… διχασμού!

Σχόλιο

Tου Νίκου Ελευθερόγλου

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα, τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και η «μαύρη λίστα» με τους συνανθρώπους μας που χάνουν τη μάχη με την πανδημία μεγαλώνει.

Εικόνες που δεν θέλαμε να ζήσουμε είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Το ΕΣΥ μοιάζει με τον σχοινοβάτη και κάθε ημέρα που περνά προσπαθεί να κρατηθεί όρθιο. Μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους (γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό κ.λπ.) που σηκώνουν στις πλάτες τους όλους εμάς. Το εμβόλιο ή τα εμβόλια είναι η τελευταία ελπίδα για την πατρίδα μας αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. Αλλά μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι, με πρώτους αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, έχουμε ακόμη δρόμο. Έναν δρόμο που δεν πρέπει να γεμίσει με «σταυρούς», δάκρυα και πόνο. Γι’ αυτό όλοι μας πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, φροντίζοντας τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό όμως που διαπιστώνω με θλίψη είναι ότι το κλίμα αρχίζει να ξεφεύγει. Η πόλωση, λες και ακολουθεί τους ρυθμούς της πανδημίας, αυξάνει και χτυπά «κόκκινο». Όποιος παρακολουθήσει τα κανάλια, μπορεί να δει αντιπαραθέσεις που θυμίζουν μέρες μνημονίου. Οι φράσεις που χρησιμοποιούνται στην πολιτική αντιπαράθεση θυμίζουν χαμαιτυπείο. Λες και κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η ακραία τακτική.

Ό,τι χτίστηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου τα κόμματα επέδειξαν ωριμότητα, σύνεση, ψυχραιμία και ενότητα, έχει καταρρεύσει. Κάποιοι, με φόντο τους νεκρούς και τον φόβο των πολιτών για το τι τους ξημερώνει σε ιατρικό και οικονομικό επίπεδο, ετοιμάζονται να «χτίσουν» καριέρες. Να πάρουν ψήφους, είτε από την επιτυχία είτε από την αποτυχία της κυβέρνησης.

Το ζήτημα είναι η αντιπαράθεση να μην ξεφύγει και μετεξελιχθεί σε έναν ιδιότυπο «εμφύλιο». Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ολέθριες συνέπειες για την πατρίδα μας αλλά και για την κοινωνία. Και από μια τέτοια εξέλιξη κανείς δεν θα είναι κερδισμένος. Ακόμη και αυτοί που ποντάρουν στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Καλό θα ήταν, έστω και την ύστατη στιγμή, τα μαχαίρια να ξαναμπούν στα θηκάρια τους. Οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, αν επικρατήσει αυτό το κλίμα. Ο λαός μας και η πατρίδα μας έχουν πληρώσει διαχρονικά τις ιδεοληψίες και τη μάχη χαρακωμάτων. Βενιζελικοί – αντιβενιζελικοί, βασιλικοί – αντιβασιλικοί, δημοτικιστές – καθαρευουσιάνοι, καραμανλικοί – παπανδρεϊκοί, μνημονιακοί –  αντιμνημονιακοί. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, για να επιστρέψουμε σε τέτοιους διχασμούς.

Μας γύρισαν χρόνια πίσω και τους πληρώσαμε σε έμψυχο και σε άψυχο δυναμικό. Γι’ αυτό ας συνέλθουμε όσο είναι νωρίς. Δύσκολα δεν είναι μόνο όσα ζούμε τώρα, αλλά και αυτά που θα έρθουν την επόμενη ημέρα. Και μια κοινωνία διχασμένη θα είναι ό,τι χειρότερο. Η πατρίδα μας δεν αντέχει έναν νέου τύπου «εμφύλιο» και χρειάζεται επειγόντως ένα εμβόλιο κατά του… διχασμού.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post