Λονδίνο-Βρυξέλλες συγκρούστηκαν για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία

Σχόλιο

Για διάκριση σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την προσφερόμενη μελλοντική εμπορική συμφωνία κατηγορεί την ΕΕ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής πλευράς Ντέιβιντ Φροστ σε επιστολή του προς τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Η επιστολή εστάλη μετά από την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου συνομιλιών για την εμπορική συμφωνία μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν χαρακτήρισε την πρόοδο σε αυτές τις συνομιλίες «απογοητευτική».

Ο κ. Φροστ αναφέρει ότι είναι «περίεργο» ΕΕ να μη συναινεί σε μία «υψηλής ποιότητας σειρά συμφωνιών» επί τομέων πολιτικής όπου υπάρχει «πολύ παρόμοιο» σκεπτικό, όπως η αεροπλοΐα και η πυρηνική ενέργεια και αντίθετα να επιδιώκει «πρόσθετες, μη ισορροπημένες και άνευ προηγουμένου πρόνοιες».

Ο Βρετανός διπλωμάτης υπογραμμίζει στην επιστολή ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άλλους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ και δεν του προσφέρονται οι συνήθεις όροι μίας σύγχρονης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Σε αυτή τη στιγμή των διαπραγματεύσεων αυτό που προσφέρεται δεν είναι μία δίκαιη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά μία σχετικά χαμηλής ποιότητας εμπορική συμφωνία που συνοδεύεται από πρωτοφανή επιτήρηση των νόμων και θεσμών μας από την ΕΕ», αναφέρει.

Δε χρειάζεται να είναι έτσι, σημειώνει και προσθέτει ότι «παραμένω πεπεισμένος ότι θα ήταν πολύ απλό για εμάς να συμφωνήσουμε μία σύγχρονη και υψηλής ποιότητας συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και άλλες χωριστές συμφωνίες σαν αυτές που έχετε συμφωνήσει με άλλους στενούς εταίρους σας ανά τον κόσμο και ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό γρήγορα», αναφέρει επίσης στην επιστολή του ο κ. Φροστ.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post