Ντεμπούτο στο μειωμένο ΦΠΑ σε είδη διατροφής, ξενοδοχεία κι εστίαση –Έρχονται έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Σχόλιο

Όλη την Κυριακή το προσωπικό σε καταστήματα με είδη διατροφής την πέρασαν αλλάζοντας τις τιμές καθώς από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ σε τρόφιμα. Ήδη σε ένα άτυπο «πόλεμο διαφήμισης» μεγάλες αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου έχουν βγει με μηνύματα και ανακοινώσεις για τις νέες μειωμένες τιμές. Είναι ενδεικτικό ότι η αλυσίδα «My market»  ανακοίνωσε ότι ρίχνει στο 30% των προϊόντων της, σε 5.266 κωδικούς, ενώ  αλυσίδα Lidl ανακοίνωσε ότι αφαιρεί από τις τιμές ολόκληρη τη διαφορά που προκύπτει από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ. Ανάλογα αναμένεται να πράξουν από σήμερα και οι άλλοι μεγάλοι του λιανεμπορίου. Επίσης πολλά μικρά καταστήματα αλλάζουν τιμές έστω κι αν αυτές αφορούν προμήθειες που έχουν γίνει με αυξημένο ΦΠΑ, λόγω του επικοινωνιακού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί.

Πάντως προϊόντος του χρόνου αναμένεται ακόμη και σε μη ταχυκίνητους κωδικούς να περάσει στον καταναλωτή η μείωση.  Σύμφωνα με στελέχη πάντως της αγοράς περίπου κατά 9% αναμένεται να πέσουν οι τμές σε 56 κατηγορίες προϊόντων στο ράφι. Πρόκειται για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως σε :

·        Αρτοσκευάσματα (ψωμί τοστ, πίτες για σουβλάκι, φρυγανιές, παξιμάδια)

·         αλάτι, ξύδι

·         γλυκά (μπισκότα, σοκολατοειδή,  χαλβάδες, κρουασάν, τσουρέκια)

·         δημητριακά

·        επιδόρπια/κρέμες

·         καφέδες

·         κρέμες γάλακτος ψυγείου

·         λαχανικά/κηπευτικά

·        μαργαρίνες, μαρμελάδες, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς

·         λαχανικά/κηπευτικά

·        μαργαρίνες, μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς

Επίσης από σήμερα αναμένεται να εφαρμοστεί και ο μειωμένος ΦΠΑ σε ξενοδοχεία κι εστιατόρια. Ερώτημα είναι αν ειδικά σε όλα τα είδη που προσφέρονται στα μενού υπάρχει μετακύληση τιμών. Όπως αναφέρει μιλώντας στο Reporter.gr  εστιάτορας σε τουριστική περιοχή η μείωση θα γίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό προσφερόμενων ειδών, ενώ σε κάποια άλλα θα παραμείνουν οι τιμές ως έχουν. Σημειώνεται ότι στο παρλεθόν πολλά εστιατόρια και αντίστοιχα καταστήματα είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις. Αντίστοιχα αναμένεται να γίνει και στα ξενοδοχεία. Πάντως μετά και το μειωμένο ΦΠΑ το πρόγραμμα της ΑΑΔε για ελέγχους σε τουριστικές περιοχές αναμένεται να τρέψει ακόμη πιο εντατικά. Σημειώνεται ότι με βάση το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ Συνολικά, κατά το τρέχον έτος θα διενεργηθούν περισσότεροι από 200.000 έλεγχοι. Πέρα από μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία θα ελεγχθούν και  μπαρ και εστιατόρια, για να διαπιστωθεί η έκδοση αποδείξεων, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και εκτεταμένοι έλεγχοι για τον περιορισμό στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών.

Πηγή reporter.gr

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post