Οι εφοπλιστές,τα Attica stores και στη μέση …το Ελληνικό

Σχόλιο

To super deal μεταξύ ηχηρών εφοπλιστικών οικογενειών και διοίκησης των Attica Stores αιφνιδίασε την αγορά δημιουργώντας ένα ηχηρό κρότο εντυπωσιασμού. Και όχι αδίκως. Μετά από μια δεκαετή περίοδο επιχειρηματικής κατήφειας το κλίμα φαίνεται να αλλάζει και οι επιχειρηματικοί όμιλοι σπεύδουν να κατοχυρώσουν θέσεις. Το πρότζεκτ του ελληνικού που αναμένεται να μετατρέψει το νότιο μέτωπο σε σύγχρονη αθηναϊκή ριβιέρα αποτελεί σημαντικό κινητήριο μοχλό για τέτοιου είδους επιχειρηματικές συμπράξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αττικά Πολυκαταστήματα έχει ήδη κατοχυρώσει θέση στρατηγικού συνεργάτη της Lamda Develοpment εδώ και μια διετία κατέχοντας μειοψηφική μετοχική συμμετοχή. Επιπροσθέτως, η διοίκηση της «Αττικά Πολυκαταστήματα» αποτελεί βασικό ενοικιαστή στα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα της Lamda Development, όπως το Golden Hall ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την διεύρυνση της συνεργασίας τους.

Τις νέες αγορές λοιπόν, που θα φέρει η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού στην εγχώρια αγορά είδαν σημαντικά ονόματα προερχόμενα από τον εφοπλιστικό κλάδο και το επιχειρείν. Συνασπίστηκαν και σε μια εύφορη επενδυτικά συγκυρία, ¨χτύπησαν¨ στο ψαχνό καλύπτοντας το ποσοστό που είχε ορφανέψει μετά την πτώση της Follie Folli και είχε ξεμείνει στα χέρια των τραπεζών. Συγκεκριμένα στο νέο σχήμα μπαίνουν οι εφοπλιστικές οικογένειες Λασκαρίδη και Τσάκου, ο Γιάννης Σαραντίτης που φέρει βαρύ όνομα στο επιχειρείν (W Marine Inc., W Real Estate κ.α.), το Κοινωφελές Ιδρυμα Ωνάση στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο Αντώνης Παπαδημητρίου, το επενδυτικό όχημα Virtus International Partners του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου καθώς και άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Σύμβουλοι στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν οι PwC και Reed Smith, μαζί με τις δικηγορικές εταιρείες Potamitis Vekris και Σουριαδάκις – Τσιμπρής.

  Η συμφωνία για το νέο επιχειρηματικό σχήμα που δημιουργείται προβλέπει την απόκτηση του 25% των μετοχών της «Αττικά Πολυκαταστήματα» που παλαιότερα κατείχε η Folli Follie και στη συνέχεια περιήλθε στις πιστώτριες τράπεζες. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η «Αττικά Πολυκαταστήματα» είχε αγοράσει ένα ακόμη 10% από τη συμμετοχή που είχε η Folli Follie στην εταιρεία και το οποίο είχε βγάλει σε πλειστηριασμό η Εθνική Τράπεζα. Εδώ και έναν χρόνο δηλαδή από τον Δεκέμβρη, του 2018, όταν οι εξελίξεις απομάκρυναν τη Φολί από το σχήμα των Attica, οι βασικοί μέτοχοι, (Kωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Aλέξανδρος Σγουμπόπουλος, Kωνσταντίνος Tσουβελεκάκης) είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για διεύρυνση της μετοχικής τους βάσης. Όπερ και εγένετο 12 μήνες αργότερα με την είσοδο πανίσχυρων επενδυτών που πλέον ανήκουν στο μετοχικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισροή νέων κεφαλαίων ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσουν ισχυρή ώθηση στα επενδυτικά σχέδια της διοίκησης ανεβάζοντας ουσιαστικά τα Αττικά Πολυκαταστήματα σε άλλη… πίστα ενόψει και των τεκτονικών αλλαγών που επίκεινται στον χάρτη του λιανεμπορίου με την ολοκλήρωση του Ελληνικού. Το ευρύτερο επενδυτικό πλάνο προβλέπει επέκταση του δικτύου των 5 πολυκαταστημάτων και ανάπτυξη της εταιρείας στον τομέα της μόδας και των καλλυντικών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλων projects.

  Το management των Attica θα μείνει στον πολύπειρο Kωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, της γνωστής ιστορικής οικογένειας, ο οποίος εκτός από τεχνογνωσία κατέχει και το κλειδί της επιτυχίας με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για να φτάσει η Αττικά Πολυκαταστήματα στο σημείο που είναι σήμερα. Ο σημερινός κύκλος εργασιών της εταιρείας συμμετοχών και των συγγενών επιχειρήσεων των Αttica ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν ανέρχεται σε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το νέο σχήμα θα είναι σε θέση να αναπτύξει τους νέους στρατηγικούς στόχους του ομίλου, με κυριότερους: (α) την επέκτασή του σε δραστηριότητες όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο ρούχων, αξεσουάρ και καλλυντικών, (β) τη δημιουργία νέων καταστημάτων, βάσει και των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, σε πρωτοποριακές αναπτύξεις όπως αυτή του Ελληνικού και (γ) την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του υφιστάμενου πολυκαταστήματος στο CityLink ως ενός premium προορισμού αγορών, μέσα από την επέκτασή του σε νέο χώρο 4.000 τ.μ. (Πρόκειται για τον χώρο στον οποίο ως σήμερα φιλοξενούνται τα γραφεία της τράπεζας Πειραιώς η οποία αναμένεται να μεταφερθεί σε άλλο οίκημα).

Ταυτόχρονα, χάρη στο νέο σχήμα τα πολυκαταστήματα Αttica θα ανταποκριθούν ακόμη καλύτερα στον μετασχηματισμό της αγοράς και στις σύγχρονες επιταγές αυτής, με άμεση και βασική προτεραιότητά τους την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Επίσης για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων, το νέο μετοχικό σχήμα θα εξετάσει, όπου απαιτείται, τη σύναψη διεθνών συνεργασιών που θα δημιουργήσουν συνθήκες συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάπτυξης πολυκαταστημάτων και εκτός Ελλάδας, με την Κύπρο να αποτελεί τον πιθανότερο προορισμό.
Είναι σαφές ότι το νέο σχήμα στοχεύει στην υπερκάλυψη του κενού που αφήνει στην αγορά η Folli Follie και ποντάρει στην διεκδίκηση όσο το δυνατόν περισσότερων αντιπροσωπειών εμπλουτίζοντας με νέα εμπορικά σήματα και φίρμες το χαρτοφυλάκιο του. Βεβαίως ο κορμός της επιχειρηματικής στόχευσης είναι η δημιουργίας του νέου πολυκαταστήματος στην καρδιά του Ελληνικού. Πρόκειται για την νότια πλευρά της επένδυσης, εκεί όπου η Lamda development σχεδιάζει την κατασκευή του καζίνο, της μαρίνας και του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών. Όσο για την επέκταση του CityLink στην οδό Πανεπιστημίου υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2020.

Μαρία Σμιλίδου

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post