Ο Πρωθυπουργός στα έργα για τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Πινακοθήκης

Σχόλιο

Τις υπό ανακατασκευή και επέκταση εγκαταστάσεις της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου επισκέφθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους χώρους από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τη Διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών και για τη «μορφή» που θα έχει η νέα Πινακοθήκη, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται με έναν επιπλέον όροφο, αμφιθέατρο, μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους.

Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι οι εργασίες συνεχίζονται αδιάλειπτα, παρά την πανδημία του Covid-19, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση στις συνθήκες ασφαλείας και υγειονομικής προστασίας.

«Θέλω να σας συγχαρώ που και κατά τη διάρκεια του κορονοϊού συνεχίστηκε η δουλειά, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, διότι προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και, προφανώς, η υγεία τους», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί βάσει προγράμματος και να παραδοθεί στο κοινό το 2021, ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συμπέσει με μία από τις πλέον συμβολικές ημέρες του εορταστικού έτους συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την έναρξη της Επανάστασης.

Μάλιστα, σε μία από τις αναβαθμισμένες αίθουσες της Πινακοθήκης θα εκτίθενται έργα που είναι αφιερωμένα στην εθνεγερσία του 1821. Το νέο μουσείο θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αξιοποιώντας παράλληλα τους υφιστάμενους χώρους της Πινακοθήκης, οι οποίοι έχουν αναμορφωθεί και επεκταθεί.

Η κ. Μενδώνη και η κ. Λαμπράκη-Πλάκα αναφέρθηκαν στη συνεισφορά των ιδιωτών δωρητών, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει προσφέρει 13 εκατομμύρια ευρώ στην όλη προσπάθεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Πινακοθήκη θα είναι ένα καλειδοσκόπιο όπου θα ενωθούν η συνεισφορά του κράτους και ιδιωτών προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Κατά την επίσκεψή του, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην προσωπική συμβολή της κ. Λαμπράκη-Πλάκα, ενώ τόνισε ότι η Πινακοθήκη «θα αποτελέσει ένα εμβληματικό σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό μας».

Με την επαναλειτουργία της Πινακοθήκης θα εκτίθενται περίπου 1.000 έργα, θα φιλοξενούνται εκθέσεις από το εξωτερικό και κατά διαστήματα θα εναλλάσσονται οι πολύ σημαντικές μόνιμες συλλογές της. Θα λειτουργεί επίσης ως κέντρο πολιτισμού, προσφέροντας ψηφιακές και διαδραστικές υπηρεσίες, χώρους ανάγνωσης και η εμπειρία του επισκέπτη θα συμπληρώνεται από έναν πλούσιο κήπο. Συνολικά, το κτηριακό συγκρότημα θα έχει εμβαδόν 21.200 τετραγωνικά μέτρα, υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αρχικό.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post