Προϋπολογισμός προσδοκιών και αβεβαιοτήτων

Σχόλιο

Του Γιώργου Αλεξάκη

Με την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί σε βάθος η πολιτική δημοσιονομικός επέκτασης από την ΕΕ και ότι η επιστήμη θα βρει λύσεις για την πανδημία η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα τον Προϋπολογισμό που κύριο χαρακτηριστικό έχει την πίστη ότι η ανάπτυξη θα επανακάμψει.

Μετά τη διαφαινόμενη καταβύθιση του φετινού ΑΕΠ πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη κοντά στο 5%, πάντα βέβαια με την αίρεση της άρσης των μέτρων για την πανδημία.

Επίσης από ένα πρωτογενές έλλειμμα γύρω στο 7% στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι το 2021 θα υπάρχει ένα «μάζεμα» που θα  οδηγήσει το πρωτογενές έλλειμμα σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 2-3% πάντα βέβαια με υψηλό δείκτη αβεβαιότητας.

Επίσης ο Προϋπολογισμός που κατατίθεται αύριο στη Βουλή ανεβάζει το λογαριασμό των παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας στα 32 δις. ευρώ, καθώς ενσωματώνει μέτρα στήριξης ως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι μέχρι και το περασμένο Οκτώβριο, τα μετρά αυτά, έφθαναν στα 24 δις ευρώ.

Ειδικότερα, στα32 δις ευρώ περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ποσό 21,5 δισ. ευρώ πήγαινε για τα μέτρα στήριξης (δημοσιονομικά, αναβολής φόρων, ρευστότητα κλπ) για το 2020. Για την επόμενη χρονιά το αντίστοιχο μέγεθος περιοριζόταν σε 2,7 δισ. ευρώ.
  • Στον παραπάνω λογαριασμό προστέθηκαν τα 3 δις ευρώ για την χρηματοδότηση των μέτρων της περιόδου Lockdon του Νοεμβρίου ανεβάζοντας το σύνολο των παρεμβάσεων στα 27 δις ευρώ
  • Επίκειται και αύξηση του αποθεματικού του δημοσίου κατα 2 δις ευρω (καθώς και συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων (νέους γύρους επιστρεπτέας  προκαταβολής, επιδόματα ειδικού σκοποί κ.λ.π) ύψους 3 δις ευρώ.

Όπως ανέφερε και χτες στη δήλωσή του για τα μέτρα του Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα που χτίζονται σταθερά. Βέβαια όπως αφήνεται να εννοηθεί κι από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα μέτρα στήριξης να αποσυρθούν σταδιακά, στοχεύοντας μεσοπρόθεσμα σε μια συνετή δημοσιονομική κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό κομβικό για την επόμενη μέρα και τον προϋπολογισμό είναι τα 72 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Στις Βρυξέλλες, μάλιστα, εκτιμούν ότι η Ελλάδα με τη σωστή αξιοποίηση των πόρων αυτών μπορεί να βγει από το τούνελ και να έχει μια ώθηση 8 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ της την επόμενη 4ετία. Επιπλέον το ΔΝΤ σημειώνει ότι στην παρούσα φάση και στην Ελλάδα θα πρέπει να πέσει το βάρος στις δημόσιες επενδύσεις, καθώς έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή. Μένει να φανεί αν τελικά ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και η αγορά καθώς το Ταμείο αναμένει και μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων καταφέρει να ανταποκριθούν στους υψηλούς στόχους αυτούς.

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post