Στον καιρό του κορωνοϊού η χώρα είναι κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη που κρατά ομπρέλα. Φτάνει όμως αυτό;

Σχόλιο

Της Μαρίας Σμιλίδου   

Τουρισμός εν μέσω πανδημίας είναι άσκηση σε τεντωμένο σκοινί. Πρόκειται για μια εξαιρετικά λεπτή ισορροπία μεταξύ ζωής και επιβίωσης, μια ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας. Την ώρα που ο κορωνοϊός καλπάζει σε Βραζιλία και  ΗΠΑ , την ώρα που Ρωσία και Ισραήλ δίνουν μάχη με τον χρόνο, η χώρα μας που συνεχίζει να διατηρεί  την ασφάλεια της  μακρινής απόστασης από τα επίπεδα οποιουδήποτε  συναγερμού δίνει μια διαφορετική μάχη. Αυτήν της κατάκτησης μεριδίων από την παγκόσμια πίτα του τουρισμού.

Σε μια χρονιά που όμοια της δεν έχει βιώσει η γενιά μας, όλα επανακαθορίζονται και οι κανόνες του παιχνιδιού παίζονται με άλλους όρους. Όρους που καλούμαστε όλοι – επαγγελματίες και ταξιδιώτες του εσωτερικού και του εξωτερικού –  να ανακαλύψουμε και να τους προσαρμόσουμε σε μια νέα αχαρτογράφητη πραγματικότητα. Μάσκες στα αεροδρόμια, αποστάσεις στα beach bars και συχνές θερμομετρήσεις. Αναμφισβήτητα, ο τουρισμός είνια το πρώτο πεδίο της οικονομίας  στο οποίο η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς  καλούνται να επιδείξουν ευελιξία, προσαρμοστικότητα  και ικανότητες … ταχυδακτυλουργού. Η λεγόμενη  βαριά βιομηχανία της χώρας που δημιουργεί το ένα τέταρτο του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Δηλαδή ζεστό χρήμα για τα κρατικά ταμεία.

Οι tour operators μέχρι την τουριστική χρονιά του 2019 άρχισαν να «αποβιβάζουν» στα νησιά μας εκατομμύρια τουρίστες από τον μήνα Απρίλιο. Μετά την άρση του lock down η ελληνική τουριστική σεζόν του 2020 ξεκίνησε με καθυστέρηση τριών μηνών την 1η Ιουλίου. Παγωμένα στην αρχή και με την αγωνία της διατήρησης  του αισθήματος της ασφάλειας για τους ξένους τουρίστες οι οποίοι μέχρι την τελευταία στιγμή αμφιταλαντεύονταν. Μετά  το κλείσιμο του πρώτου 15ημέρου του Ιουλίου, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι οι οιωνοί είναι θετικοί για την συνέχεια.  Οι εραστές του ελληνικού καλοκαιριού  από όλον τον κόσμο, επιλέγουν τον αγαπημένο τους προορισμό και στην πλειονότητα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια εξαιτίας τρων αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων  που ακολουθούνται (μοριακά τεστ στις πύλες εισόδου, μάσκες, μέτρα προστασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες κα.) από ότι στις χώρες προέλευσής τους.  Θα πλησιάσουμε τους περσινούς στόχους; Σε καμία περίπτωση, είναι η απάντηση. Όσο όμως καταφέρνουμε εν μέσω πανδημίας να μοιάζουμε με μια κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη που ο Θεός κρατά ομπρέλα, έχουμε μια καλή βάση για να χτίσουμε την στρατηγική του 2021.

Μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία έχει λάβει προσφάτως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία προχωρά σε σύμπραξη με τον ΕΟΤ για την υλοποίηση προγράμματος συνδιαφήμισης με αεροπορικές εταιρείες και tour operators. Η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης  μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΕΟΤ, εντάσσεται στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών που αποσκοπούν στην μεγαλύτερη δυνατή προβολή του Νοτίου Αιγαίου και των τουριστικών προορισμών του, αξιοποιώντας και επενδύοντας παραλλήλως στο εξαιρετικό επιδημιολογικό προφίλ που διατηρεί η χώρα μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, ο ΕΟΤ και οι αεροπορικές εταιρείες προτίθενται να συγχρηματοδοτήσουν τους προορισμούς στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου ώστε να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για την ερχόμενη τουριστική χρονιά. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι … κάτι βλέπουν Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς του τουρισμού και επειδή «όπως στρώνει κοιμάται ο καθένας» , σπεύδουν να καλλιεργήσουν ένα νέο κλίμα Σύμφωνα με όλες τις αναλογιστικές μελέτες το 2021 επιφυλάσσει απρόβλεπτη ανακατανομή της παγκόσμιας τουριστικής πίτας. Σε κάθε περίπτωση η δεκαετία στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει προοιωνίζεται ραγδαίες μετατοπίσεις σε ό,τι θεωρείται ως σήμερα δεδομένο, κατακρήμνισμα οικονομικών κολοσσών, αρχής γενομένης των αεροπορικών εταιρειών και ριζική αλλαγή του παγκόσμιου τουριστικού status.

Θα καταφέρει η χώρα μας να ωφεληθεί από την κρίση του παγκόσμιου τουρισμού και να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία; Η απάντηση ίσως να είναι θετική αν συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι είμαστε και καλοί διαχειριστές της κρίσης αλλά και οραματιστές της νέας εποχής που αναδύεται. Διαχειριστές των λεπτών ισορροπιών (στο δίπτυχο τουρισμός και ασφάλεια), και οραματιστές ως προς την επένδυση σε μορφές τουρισμού που αποτελούν  νέες παγκόσμιες τάσεις. Η αντίληψη ότι ήλιος και θάλασσα είναι η επαρκής συνταγή, ανήκει στα παλαιά υλικά της εποχής που αφήσαμε πίσω αλλά δεν το έχουμε ακόμη καταλάβει.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post