Τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Σχόλιο

Ως κληροδότημα της προηγούμενης κυβέρνησης,η καυτή πατάτα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών πιέζει το οικονομικό επιτελείο καθώς ο εξορθολογισμός των τιμών ζώνης αποτελεί πάγιο αίτημα της Κομισιόν. Το  φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή προβλέπει την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και την αναπροσαρμογή του ως τον Ιούνιο του νέου έτους. Σαφής αναφορά για το ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα υπάρχει και στην έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Στη συνέχεια αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος περισσότεροι από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

  Πρόκειται για ένα εκ νέου ανακάτεμα της τράπουλας που θα φέρει τα πάνω κάτω στον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων και στις τιμές αγοραπωλησίας τους. Με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να βάλει στα κρατικά ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί με τον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών οι οποίες σε κάποιες ακριβές περιοχές παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές ενώ αντίθετα υπάρχουν παραδείγματα σε λαϊκές συνοικίες όπου η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου φθάνει να είναι σημαντικά υψηλότερη από την εμπορική του.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ακινήτου στου Ζωγράφου το οποίο πωλήθηκε το 2018  στην τιμή των 70.000 ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία προσέγγιζε τις 80.000 ευρώ.  Αυτές οι περιπτώσεις είναι πολλές καθώς μετά την δεκαετή κρίση οι αγορά των ακινήτων σε πολλές περιοχές καταβαραθρώθηκε προκαλώντας σημαντική απόσταση μεταξύ της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας. Στον αντίποδα βρίσκεται το παράδειγμα με βίλα έκτασης 550 τ.μ. στη Μύκονο που πωλείται 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1.010 ευρώ ετησίως. Επίσης χάσμα αποκλίσεων καταγράφεται και στα ακριβά  προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%.

   Με τα σημερινά δεδομένα, υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως τα  Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται επίσης και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι και η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές, αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Σε ότι αφορά την διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη συνολικά 7.000 περιοχών  στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας κάτι που υπολογίζεται να αποφέρει τα έσοδα μισού δις. Ωστόσο, στον σχεδιασμό του 2020, όπως περιγράφεται στον Προϋπολογισμό που πέρασε από τις Βρυξέλλες, έχει εγγραφεί πρόβλεψη μόλις 142 εκατ. ευρώ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι αυτό το “ψαλίδισμα” ενσωματώνει την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά μετά τη μείωση κατά 22% που έγινε στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Όμως η επικείμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια όπως η προηγούμενη αλλά στοχευμένη , με έμφαση στους φορολογούμενους των μεσαίων στρωμάτων.

Το πρόβλημα σύμφωνα με έγκριτους οικονομολόγους είναι ότι στην χώρα δεν υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα αποτίμησης των εμπορικών αξιών έτσι ώστε να μην υφίσταται η ανάγκη συντήρησης της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών που αποτελούν επινόηση του πολιτικού μας συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών και την τυποποίηση με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και της διαδικασίας αξιολόγησης από τους ιδιώτες εκτιμητές.

Κίτρινη κάρτα από Κομισιόν

Αναφορικά με την πρωτοβουλία της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ στην οικοδομή η Κομισιόν έχει ενστάσεις για την αποδοτικότητα του μέτρου. Στην έκθεσή της διατυπώνει αμφιβολίες την συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο ενώ επισημαίνει ότι το πάγωμα του ΦΠΑ στα ακίνητα ενδεχομένως να ενισχύσει την μαύρη οικονομία στον κλάδο της οικοδομής. Η επιχειρηματολογία με την οποία απαντά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ¨με το πάγωμα του ΦΠΑ για τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι 31-12-2022 δεν καταργείται το μέτρο αλλά παγώνει και η αναστολή του θα δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων¨.

Μαρία Σμιλίδου

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post