Φ. Σαχινίδης: Δεν κατέθεσαν το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) στη Βουλή, ως όφειλαν

Σχόλιο

Στο άρθρο του πρώην Υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό site http://politicalbank.gr με τίτλο “Δημοσιονομική διαφάνεια: Προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση”, ανάμεσα στα άλλα υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση – είδηση, από τον κ. Σαχινίδη και αφορά στη ΜΗ κατάθεση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) στη Βουλή, ως όφειλαν.

Συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός ενθυμίζει το ΜΠΔΣ γράφοντας:

«Το 2010 ψηφίστηκε ο νόμος 3871 με τον οποίο προβλέπεται η υποχρέωση του υπουργού Οικονομικών να καταρτίζει σε ετήσια βάση και να καταθέτει προς έγκριση από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ). Πρόκειται για την απεικόνιση του πολυετούς σχεδιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής. Με αυτόν η εκάστοτε κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές για το δημοσιονομικό σχεδιασμό των επόμενων ετών. Σχεδιασμό στον οποίο εντάσσεται και ο προς κατάρτιση προϋπολογισμός, δεδομένου ότι η παρουσίαση και συζήτηση του ΜΠΔΣ κάθε χρόνο προηγείται της κατάρτισης του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς».

Και στη συνέχεια ο κ. Σαχινίδης αναδεικνύει την υποχρέωση της Κυβέρνηση και του Κοινοβουλίου:

«Δυστυχώς η δέσμευση αυτή δεν τηρείται παρά την ιδιαίτερη σημασία της για τη δημοσιονομική διαφάνεια. Δεν κατατέθηκε ΜΠΔΣ το 2019 ούτε και το 2020. Ο νόμος αυτός ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται από την ημέρα που η Ελλάδα εισήλθε στο καθεστώς αυξημένης εποπτείας.  Είναι υποχρέωση του Κοινοβουλίου να απαιτήσει την εφαρμογή του νόμου και την κατάθεση ΜΠΔΣ κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη ακύρωση μιας από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα μετά την δεκαετή κρίση στην οποία οδηγήθηκε από τις δημοσιονομικές παρεκτροπές πριν το 2009, δεν έχει την πολυτέλεια να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος».

Με λίγα λόγια, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), δεν το κατέθεσαν ως όφειλαν βάση του Νόμου, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post