Χειμάρα: 4 υποψήφιοι δήμαρχοι ελληνικής καταγωγής στις εκλογές της Κυριακής

Σχόλιο

Στην Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου στρέφεται το μεγάλο ενδιαφέρον των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής στην Αλβανία, αφού για τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα αποτελεί «προσωπικό» στοίχημα η επανεκλογή του «εκλεκτού» του Γκιέργκι (Γιώργος) Γκόρο.

Κατά την προεκλογική περίοδο ο Ράμα βρέθηκε πολλές φορές στην Χειμάρα, προκειμένου να υποστηρίξει τον Γκόρο, απειλώντας τους ομογενείς πως εάν δεν τον ψηφίσουν θα τους κόψει ακόμη και την παροχή νερού.

Και οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι είναι ελληνικής καταγωγής, ωστόσο μόνο ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ-ΟΝΟΝΟΙΑ –των κομμάτων που εκπροσωπούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία- Διονύσης Φρέντυ Μπελέρης, δηλώνει ευθέως πως είναι Έλληνας και όχι «δίγλωσσος» Αλβανός όπως αρέσκεται να λέει ο νυν δήμαρχος που είναι απόλυτα ταυτισμένος με τα Τίρανα και τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να καταπατήσουν περιουσίες ομογενών στην παραθαλάσσια περιοχή της Χειμάρας που χαρακτηρίζεται και αλβανική Ριβιέρα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Χειμάρα όπου παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό News 24. Δίπλα σ’ ένα αντίγραφο αρχαιοελληνικού κίονα και φορώντας φούξια κάλτσες, ο Ράμα επιτέθηκε κατά του υποψηφίου του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ και εμφανίστηκε βέβαιος για την νίκη του «εκλεκτού» του.

Οι εκλογές στη Χειμάρρα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των αλβανικών ΜΜΕ που την αποκαλούν ως «μάχη των μαχών». Τα επίσημα Τίρανα θεωρούν τους ομογενείς της Χειμάρρας «δίγλωσσους Αλβανούς» αν και πέρυσι ο Ράμα παραδέχτηκε δημόσια πως στην Χειμάρα ζει ελληνική μειονότητα.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η καταστροφή του εκλογικού κέντρου Μπελέρη στο χωριό Λούκοβο, το κλίμα είναι γενικά ήρεμο λίγα 24ωρα πριν ανοίξει η κάλπη. Ωστόσο στελέχη της ελληνικής μειονότητας, εκφράζουν φόβους για προσπάθεια των Τιράνων να αλλοιώσουν τη βούληση των ψηφοφόρων όπως συνέβη και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post