Η ”Μήδεια” δια χειρός Μπόστ συνεχίζει την περιοδεία της

Σχόλιο

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου ”Θέατρο Παπάγου”.

Γράφει ο Γιάννης Γαβρίλης

Ακολουθώντας τις νέες υγειονομικές οδηγίες σχετικά με την έξαρση του Covid-19 στην περιφέρεια της Αττικής που επιβάλουν και για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων που παρουσιάζονται σε υπαίθριους  χώρους, την χρήση μάσκας κατά την είσοδο, την έξοδο αλλά και κατά την διάρκεια της όποιας παράστασης τηρουμένων παράλληλα και των αποστάσεων μεταξύ των θεατών έρχομαι να σας προτείνω μια παράσταση που παρακολούθησα και με μετέφερε σε έναν άλλο κόσμο, αυτό της ξενοιασιάς, της χαράς, καθώς με προσκάλεσε να ξεχάσω τα προβλήματα που όλους μας κατατρέχουν σε αυτή την τόσο δυσοίωνη περίοδο που διάγουμε.

«Μήδεια» του Μποστ

Aν και το δεκαπεντασύλλαβης γραφής θεατρικό έργο του Χρύσανθου (Μέντη) Μποσταντζόγλου (Βοσταντζόγλου) έχει ανέβει πολλές φορές στις θεατρικές σκηνές μας, αυτή η παράσταση που ξεκίνησε το 2019-2020 (Θησείον\Ροές)…

Και τώρα περιοδεύει…

δεν μ’ άφησε αδιάφορο, με κέρδισε, σας λέω.

Για αυτή την τόση της δροσιά  και την καλλίστη στάση, των εύρυθμων ηθοποιών

μα και του σκηνοθέτου.

Που όνομα έχει μακρουλό, τον λένε Νικορέστη και με επίθετο Κρητικό, αυτό του Χανιωτάκη.

Που είχε ιδέες ζηλευτές πως τώρα θ’ ανεβάσει εκείνα που ‘γραψε ο Μπόστ το 93.

Τότε που αυτός παράφρασε την Ευριπίδεια”Μήδεια” και απ’ τ’ όνομα της ορμώμενος πένεσαι και τα μήδια.

Της άλλαξε και πρόσωπο και από ζηλοφθόνο  την έκανε, ναι, να σφάζει τα παιδιά

μα..όχι γιατί ο άνδρας της, ο άπιστος Ιάσων την απατούσε συνεχώς και της κακομιλούσε αλλά γιατί τα τέκνα της τα γράμματα αμελούσαν  και το χειρότερο, ωιμέ!! ελευθεριάζοντα ήσαν.

Εξαίρετη παράσταση, και  με  ρυθμό μα και τέμπο με ευρηματικότητα, με έξυπνες ατάκες  που όμορφα εντάχθηκαν στο κείμενο το παλαιόν   να το εκσυγχρονίσουν, να πάρει αέρα σημερινόν να ξορκιστεί κι’ ο Covid,  μα και το γελιοτραγικόν των ημερών που ζούμε, να γίνει πλέον ιλαρόν, να το χειροκροτούμε.

Σας συνιστώ υπεύθυνα, να πάτε, να την δείτε αυτήνε την παράσταση, για λίγο να ευφρανθείτε και κάτω από την μάσκα σας να σκάσει το χειλάκι ένα χαμόγελο πλατύ να λάμψει το μουτράκι  και ψυχική ανάταση να νοιώσετε λιγάκι.

Πως να μην επηρεαστείς (αυτό που έπαθα κι’ εγώ και μετέφερα τις εντυπώσεις μου…εμμέτρως) από την ξεχωριστή και ιδιαίτερη γραφή που μας άφησε ο Μπόστ με τα θεατρικά του και όχι μόνο!!!

«Μήδεια» του Μποστ

Η παράσταση που έχουν ήδη παρακολουθήσει περισσότεροι από 10.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Η παράσταση που φιλοδοξεί, με την σύγχρονη ματιά που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της, να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό λόγο του Μποστ που ασχολήθηκε με τόσο χιούμορ και ευαισθησία με τα πάθη και τα λάθη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post