Λιβύη: Το ΕΚ εξετάζει τα κέντρα κράτησης και το ρόλο της λιβυκής ακτοφυλακής

Σχόλιο

Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης της Λιβύης και οι διαδικασίες που ακολουθεί η λιβυκή ακτοφυλακή σε επιχειρήσεις διάσωσης στο επίκεντρο συζήτησης κοινοβουλευτικών επιτροπών του ΕΚ την Πέμπτη.
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, της Υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ θα εξετάσουν τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Λιβύη στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης της χώρας, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Σε ξεχωριστή συζήτηση, θα εμβαθύνουν στα τεκταινόμενα στα κέντρα κράτησης και θα αναλύσουν τις διαδικασίες που εφαρμόζει η ακτοφυλακή της Λιβύης κατά την επιστροφή διασωθέντων στη θάλασσα προσφύγων και μεταναστών, βάσει μαρτυριών εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), των Γιατρών χωρίς Σύνορα και της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης.
Σχετικές πληροφορίες
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η Λιβύη φιλοξενεί περισσότερους από 45.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, πέρα από τις εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισθέντων στο εσωτερικό της λόγω της βίας και της αστάθειας στη χώρα και τους μη καταγεγραμμένους, προερχόμενους κυρίως από την Αφρική, μετανάστες. Περισσότεροι από 4.400 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται έγκλειστοι αυτή τη στιγμή σε κέντρα κράτησης, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο θανατηφόρων εναέριων επιδρομών.
Μέχρι στιγμής και μόνο για το 2019, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι 9.944 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από τη Λιβύη, ενώ 695 βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και 8.309 επιστράφηκαν στη Λιβύη.
Στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης Αφρικανικής Ένωσης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ συνδράμει το έργο των οργανισμών του ΟΗΕ για τη μεταφορά ανθρώπων εκτός της Λιβύης. Από το Σεπτέμβριο του 2017, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί, κυρίως στο Νίγηρα (αναμένοντας περαιτέρω μετεγκατάσταση) αλλά και στην Ιταλία, στη Ρουμανία και στη Ρουάντα.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post