«Ναι» σε έκτακτο Eurogroup στις 25 Μαΐου, «όχι» σε Δημοψήφισμα

Σχόλιο

Με τον Πρωθυπουργό να εκτιμά ότι «Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» και να επαναλαμβάνει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου», ολοκληρώθηκε  το σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Στόχος πλέον την Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Μαΐου, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει προσπάθεια ώστε να τεθεί το θέμα από τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα που θα διεξαχθεί 20-21 Μαΐου. Σίγουρα πάντως στη Λετονία θα υπάρξουν πολλές – πιθανά και καθοριστικές – επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού.

«Έχουμε διανύσει το 80% της διαδρομής»

«Έχουμε διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση» μας επισημαίνουν κύκλοι της Κυβέρνησης, προσδιορίζοντας αυτή τη διαδρομή στο 80% της συμφωνίας. «Η ευθύνη πλέον περνά στην άλλη πλευρά» μας τονίζουν με νόημα.

Άλλωστε αυτό προκύπτει και από το σκέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, όπου είπε. «Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».  

Τα μεγάλα αγκάθια και το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες ως  μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης παραμένουν το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό, δύο σημεία κρισιμότατα, καθώς μέσα από τον καθορισμό αυτών των δύο θα προκύψουν τα χρήματα τα οποία χρειάζεται να δανειστεί η Ελλάδα την τριετία 2015 -2017. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, επιμένουν ότι δεν θα δεχθούν μέτρα που θα είναι υφεσιακά.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι  βάση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, αλλά ούτε και εκείνο των εκλογών. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η αναφορά ανώτατου αξιωματούχου που τόνισε με νόημα. «Δημοψήφισμα γιατί; Βλέπετε κανένα αδιέξοδο;».

Αξιοσημείωτο ότι αύριο Τετάρτη συνεδριάζει και πάλι το Κυβερνητικό Συμβούλιο στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post