Ο Όλεγκ Σέντσοφ νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2018

Σχόλιο

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης και ακτιβιστής Oleg Senchov, νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2018, παρέλαβε το βραβείο του στο Στρασβούργο, στις 26 Νοεμβρίου.

Ο Oleg Senchov μπόρεσε να παραλάβει το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 για την Ελευθερία της Σκέψης αυτοπροσώπως, μετά την απελευθέρωσή του από ρωσική φυλακή στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο σκηνοθέτης συνελήφθη και φυλακίστηκε μετά από διαμαρτυρία για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Είναι εμφανές ότι έχετε παραμείνει πιστός στις αρχές και στις πεποιθήσεις σας, κύριε Senchov, για τις οποίες έχετε ήδη καταβάλει το βαρύτατο τίμημα της ελευθερίας σας. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να τιμωρείται γι’ αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, David Sassoli, κατά την απονομή του βραβείου.

Ο Πρόεδρος Sassoli εξήρε το θάρρος των μαχητών της ελευθερίας που υψώνουν τη φωνή τους όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο κύριος Senchov έχει απελευθερωθεί, πολλοί άλλοι όμως, συμπεριλαμβανομένων μπλόγκερ και δημοσιογράφων όπως ο Stanislav Aseyev, κρατούνται ακόμα όμηροι στην Ανατολική Ουκρανία. Ζητούμε την απελευθέρωσή τους».

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και τεράστια ευθύνη για εμένα η παραλαβή αυτού του βραβείου. Δέχομαι το βραβείο εξ ονόματος όλων των Ουκρανών πολιτικών κρατουμένων που έχουν φυλακιστεί ή παραμένουν φυλακισμένοι σε ρωσικές φυλακές», είπε ο Oleg Senchov στην ομιλία του. Ο κος Senchov εγκωμίασε τα επιτεύγματα και τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ και επέκρινε τις «στρατοκρατικές» πολιτικές της Ρωσίας.

Ο Oleg Senchov

Ο Oleg Senchov καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά των ρωσικών de facto αρχών στην Κριμαία. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δικαστική διαδικασία «άδικη δίκη ενώπιον στρατοδικείου».

O Ουκρανός σκηνοθέτης έχει αναδειχθεί σε ισχυρό σύμβολο και για τη μεταχείριση των 70 περίπου Ουκρανών πολιτών που έχουν συλληφθεί παράνομα και καταδικασθεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Χερσόνησο της Κριμαίας, μετά την προσάρτησή της.

Από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου 2018, ο 43χρονος Senchov πραγματοποίησε απεργία πείνας, την οποία σταμάτησε για να αποφύγει την καταναγκαστική σίτισή του.

Οι φιναλίστ του Βραβείου Ζαχάρωφ 2018

Διαβάστε το άρθρο μας για να μάθετε περισσότερα για τους άλλους φιναλίστ του περσινού βραβείου Ζαχάρωφ – τις ΜΚΟ που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και σώζουν ζωές μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο και τον Nasser Zefzafi, τον ηγέτη του κοινωνικού κινήματος Hirak, στην περιφέρεια του Rif στο Μαρόκο.

Περισσότερα σχετικά με το βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Θεσπίστηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post