Ποια είναι η άγνωστη CCC που πρωταγωνιστεί στη διαμάχη για τα 3 εκατ. του Καλογρίτσα;  

Σχόλιο

Η Consolidated Contractors Company (CCC) είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Μέσης Ανατολής (έτος ίδρυσης 1948), με έσοδα  δεκάδων δισεκατομμυρίων και χιλιάδες υπαλλήλους.  Αν και η  CCC βρέθηκε στη δίνη της επικαιρότητας εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης της με την εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ του Χρ. Καλογρίτσα, εντούτοις λίγοι γνωρίζουν το άγνωστο παρασκήνιο της παλαιστινιακής οικογένειας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την έλευση του Αραφάτ στη χώρα, τις γενναίες  δωρεές με κοινωνικό πρόσημο και την οδό στο Μαρούσι η οποία έχει μετονομαστεί προς τιμήν τους. Λίγοι γνωρίζουν ότι στο νούμερο 62 της λεωφόρου Κηφισίας στον ιδιόκτητο γυάλινο ουρανοξύστη βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του πανίσχυρου κατασκευαστικού ομίλου . Μάλιστα, ο κάθετος δρόμος,  πρώην οδός Πρεµετής, στον Παράδεισο Αµαρουσίου, έχει μετονομαστεί  σε οδό Χ. Σαμπάγ – Σ. Χούρι,  έπειτα από απόφαση του δήμου σε ανταπόδοση της συνεισφοράς της οικογένειας  στην τοπική κοινωνία.

Επικεφαλής του CCC είναι ο Samer Khoury και τα αδέλφια του, Tawfic και Wael, ενώ επιτελικές θέσεις στον όμιλο κατέχουν και µέλη της οικογένειας του συνιδρυτή Hasib Sabbagh (μεταξύ άλλων ο Suheil Sabbagh), όλοι παλαιστινιακής καταγωγής.

Η εμβέλεια της οικογένειας είναι μεγάλη  και εκτείνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της κοινωνικής ζωής του τόπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την 23η  Οκτωβρίου 2019, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων του Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, «Ιωνική Αγωγή Ηρακλείου», που βρίσκεται στο Ηράκλειο Αττικής, με ευεργέτη τον Samer S. Khoury, με τη συνδρομή του οποίου δημιουργήθηκε ο εκπαιδευτικός αυτός χώρος.

Όσον αφορά στο τρέχον θέμα της επικαιρότητας , ο επίδοξος καναλάρχης  έχει ισχυριστεί ότι εισέπραξε από την CCC, καθ΄ υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ, χρηματικό ποσό,  με στόχο να συμμετάσχει το 2016 στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ισχυριζόμενος  ότι επρόκειτο για εικονική συναλλαγή με την αραβική εταιρεία. Η κατασκευαστική – κολοσσός αρνείται τους ισχυρισμούς περί εικονικής συναλλαγής και διεκδικεί την επιστροφή του ποσού των 3 εκατ. ευρώ από τον κατασκευαστή της «ΤΟΞΟΤΗΣ ». Το θέμα ξέσπασε  στις  6 Ιουλίου όταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, κατέθεσε έγκληση, κατά του επιχειρηματικού κολοσσού CCC-Consolitaded Contractors Group. Η έγκληση αυτή ακολούθησε την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που επέβαλε στην εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, να επιστρέψει  τα οφειλόμενα  3.000.000 ευρώ.

Η CCC αναδείχθηκε ως η νούµερο ένα διεθνής κατασκευαστική εταιρεία στη Μέση Ανατολή για το 2018 – για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύµφωνα µε την έκθεση του Engineering News-Record (ENR) µε τους 250 κορυφαίους διεθνείς εργολήπτες του 2018.

Κατέχει ηγετικό ρόλο στην καινοτόµα κατασκευαστική και σχεδιαστική τεχνολογία ενώ οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΚΑΚ, της Αφρικής, της Αυστραλασίας, του ΣΣΚ (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) καθώς και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής. Οι κύριοι πελάτες της CCC είναι εθνικές και διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, όπως η ExxonMobil, η BP, η TOTAL, η ARAMCO, η ADNOC και η QP, ενώ στους συνεργάτες της CCC συγκαταλέγονται μερικές από τις πιο αξιόλογες εταιρείες στον κόσμο, όπως οι Bechtel, Fluor, KBR, ABB, Chiyoda, JGC, Linde, KruppUhde, Hochtief, Technip, Saipem και Bonnati.

Η CCC έγινε γνωστή αρχικά και από τη σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Hasib Sabbagh, ο οποίος το 1982 µεσολάβησε και έπεισε τον Ανδρέα Παπανδρέου να επιτρέψει την έλευση του Αραφάτ στην Αθήνα, όταν εγκατέλειψε τη Βηρυτό. Η οικογένεια του Sabbagh περνούσε τα καλοκαίρια της στον Αστέρα Βουλιαγµένης και εκεί συναντούσε τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου.

 

 

 

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post