Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για τη μεταχρονολογημένη διατίμηση των τεστ

Σχόλιο

Η διατίμηση των τεστ έχει ξεσηκώσει τσουνάμι αντιδράσεων, που έχει να κάνει και με το οικονομικό, αλλά και με την υγεία.

Σήμερα είχαμε δύο χαρακτηριστικές αντιδράσεις, που δείχνουν το βάθος του προβλήματος της συγκεκριμένης καθυστερημένης απόφασης για διατίμηση. Η μία είναι από το ΚΚΕ, όπου σε σχόλιο αναφέρουν.

«Η διατίμηση των τεστ, μετά από 8 μήνες πανδημίας, φανερώνει το όργιο κερδοσκοπίας που συντελέστηκε απ’ τις ιδιωτικές εταιρίες πάνω στην υγεία του λαού. Φανερώνει, όμως, και την ανάγκη να εξασφαλιστεί η διενέργεια μαζικών -απολύτως δωρεάν- τεστ, μέσα απ’ την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας».

Η δεύτερη αντίδραση ήρθε από τον Μανώλη Όθωνα, διευθυντή της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε χαρακτηριστικά.

«Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Κυβέρνησης θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για διατίμηση των τεστ. Ανάγκη επιβεβλημένη που όμως εμείς έχουμε αναδείξει ήδη από τις 14 Μαρτίου 2020, με προσωπική δήλωση της Φώφης Γεννηματά και έχει επαναληφθεί, δεκάδες φορές όλους αυτούς του μήνες. Τα στοιχεία λένε τα εξής. Το κόστος του rapid test είναι 5€ με 7€ με μέση τιμή πώλησης στα 50€. Στο μοριακό τεστ, το κόστος είναι 15€ – 20€, με μέση τιμή πώλησης σήμερα στα 80€ με 100€ και όπως ξέρουν όλοι όσοι τα χρειάστηκαν την Άνοιξη, τα πλήρωναν 200€ και 300€. Υπάρχουν λοιπόν δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι η Κυβέρνηση ουσιαστικά ομολογεί ότι συνεργούσε όλο αυτό το διάστημα σε αισχροκέρδεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Που ενώ εμείς φωνάζαμε, ο κος Κοντοζαμάνης και ο κος Γεωργιάδης απαντούσαν ότι αυτό θα επιφέρει προκλητή ζήτηση και δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης. Τώρα ξαφνικά γίνεται επιλογή της Κυβέρνησης, αφού το κοντέρ μετρούσε επί 8 μήνες τόσα πολλά λεφτά για κάποιους τόσους λίγους. Το δεύτερο είναι πόσες εκατοντάδες χιλιάδες, περισσότερα τεστ θα μπορούσαν να έχουν γίνει αυτό το οκτάμηνο με εκλογικευμένες τις τιμές μέσα από μια παρέμβαση της πολιτείας, όχι με την έννοια του κρατισμού και του ελέγχου της οικονομίας αλλά της προστασίας της δημόσιας υγείας. Και πόσο θετική επίπτωση θα είχε αυτό στον έλεγχο της διασποράς του ιού».

.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post