Ερώτηση του Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής (EPPO)

Σχόλιο

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής (EPPO), με αρμοδιότητα την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δημ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στις δύο τελευταίες σχετικές εκθέσεις της Κομισιόν, επισημαίνει ότι «το 2015, απάτες οικονομικής φύσεως στοίχισαν στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών 637,6 εκατ. ευρώ» και την ίδια στιγμή «το κόστος της απάτης που σχετίζεται με τον ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ ετησίως».

Στόχος της νέας Αρχής είναι ο συντονισμός των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των κρατών-μελών μεμονωμένα, στην καταπολέμηση των κάθε είδους οικονομικών αδικημάτων, που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά, οκτώ κράτη-μέλη (Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Ολλανδία) αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή. Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν τι μέτρα θα πάρει, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία της EPPO με όλα τα κράτη-μέλη και «να συμμορφωθούν με τις επιταγές της σχετικής Οδηγίας 2017/1371 για την καταπολέμηση της οικονομικής απάτης».

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει από την Κομισιόν «τι κονδύλια προβλέπονται και από ποιες πηγές, για τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών στα κράτη-μέλη που θα συνεργάζονται με την EPPO», αλλά και για το ενδεχόμενο η νέα αρχή να συνεργαστεί με πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), καθώς και για τα μέτρα που θα προβλεφθούν για την προστασία τους.

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post