Πρώτο «πιάτο» με δημοσιονομικά και κοινωνικό μέρισμα

Σχόλιο

Με την κυβερνητική προσδοκία για ταχεία ολοκλήρωσή της, κάνει «πρεμιέρα» σήμερα η τρίτη αξιολόγηση, με τα δημοσιονομικά ζητήματα να βρίσκονται στην ατζέντα των πρώτων συζητήσεων. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η ελληνική… επιθυμία για απόδοση κοινωνικού μερίσματος, με τους «τροϊκανούς να διαρρέουν εδώ και ημέρες την αντίθεσή τους.

Το πρώτο στάδιο των επαφών ανάμεσα σε κυβέρνηση και επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή και η συνέχεια θα δοθεί στα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου. Στο «μενού» των διαβουλεύσεων , γι΄ αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνονται τα ενεργειακά και δη η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και το «κλείδωμα» των ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και Ταμεία.

Η αρχή, όπως προαναφέρθηκε θα γίνει με τα δημοσιονομικά, όπου την παράσταση αναμένεται να «κλέψει» το κοινωνικό μέρισμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που θα συναντηθεί σήμερα με τους τροϊκανούς, θα μεταφέρει τις ελληνικές προβλέψεις για το 2017, που κάνουν λόγο για υπερπλεόνασμα 0,45% του ΑΕΠ (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% έναντι στόχους 1,75% του ΑΕΠ). Παράλληλα, θα καταθέσει επίσημα την ελληνική πρόθεση για καταβολή κοινωνικού μερίσματος και φέτος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν και φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Θεσμοί: Με το υπερπλεόνασμα πληρώστε τις οφειλές του Δημοσίου

Οι Θεσμοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στο παραπάνω ενδεχόμενο και υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που προκύπτουν από το υπερπλεόνασμα του 2017, πρέπει να αποδοθούν πρωτίστως στις πληρωμές οφειλών του Δημοσίου αλλά και στην απονομή της βασικής σύνταξης, σ’ όσους περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια.

Προϋπολογισμός 2018 και υποδόση

Κατά τις σημερινές επαφές Χουλιαράκη-«τροϊκανών» θα συζητηθούν εκτενώς και οι προοπτικές για τον προϋπολογισμό του 2018. Παράλληλα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ θα θέσει υπόψιν των εκπροσώπων των Θεσμών, νέα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους σε ιδιώτες. Η ελληνική πλευρά είχε επιδείξει σημαντική καθυστέρηση στην παροχή των εν λόγω στοιχείων και ως εκ τούτου παρέμεινε ανοιχτό και το ζήτημα της απόδοσης της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές «πηγές», το θέμα βαίνει προς τακτοποίηση και στο EuroWorking Group της Πέμπτης, θα εγκριθεί και η εκταμίευση της υποδόσης.

Πηγή: sofokleusin.gr

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post