Χρηματιστήριο Αθηνών: 20 χρόνια Δείκτες FTSE/XA

Σχόλιο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 με θέμα: «Ο ρόλος των δεικτών ως μέσο ανάδειξης εταιρειών και υποστήριξης επενδυτικών αποφάσεων». Κεντρικός ομιλητής ο κ. Mark Makepeace, London Stock Exchange Group Director of Information Services and Chief Executive of FTSE Russell.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων επιτυχούς συνεργασία του Οίκου FTSE Russell με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο κ. Makepeace κατά το σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση σημείωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος που εκπροσωπώ τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange Group) και τον Οίκο FTSE Russell σε αυτή την πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση που σηματοδοτεί τα είκοσι 20 χρόνια συνεργασίας μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Δείκτης της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου, FTSE/ATHEX Large Cap, καρπός αυτής της στενής συνεργασίας, συμπλήρωσε φέτος είκοσι χρόνια λειτουργίας.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας περαιτέρω με την δημιουργία ενός νέου δείκτη που θα μετρά τη μερισματική απόδοση των Ελληνικών μετοχών».

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καλωσορίζοντας τον κ. Makepeace και τους προσκεκλημένους επεσήμανε:

«Τιμούμε την εικοσαετή συνεργασία μας με τον Οίκο FTSE Russell που σηματοδότησε τη διεθνοποίηση της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και μας προίκισε με εμπειρίες και παραστάσεις από έναν από τους δημοφιλέστερους και εμπειρότερους διαχειριστές δεικτών.

Στα είκοσι αυτά χρόνια έχουμε επιτύχει πολλά και σημαντικά. Πιστεύουμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Για μας ο FTSE Russell είναι στρατηγικός συνεργάτης. Οι δείκτες ως εργαλείο μπορούν να γεφυρώνουν αποτελεσματικά τις ανάγκες χρηματοδότησης με τις επενδυτικές τοποθετήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας.

Σε παγκόσμια κλίμακα αυτή την περίοδο έχουν συντελεστεί τρείς διαρθρωτικές μεταβολές που αφορούν τους δείκτες: η σημαντική αύξηση των κεφαλαίων παθητικής διαχείρισης, η αξιοποίησή τους ως κοινό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση των αποδόσεων των κεφαλαίων ενεργητικής διαχείρισης καθώς και η χρήση τους ως υποκείμενη αξία της αγοράς παραγώγων για την παροχή δυνατοτήτων αντιστάθμισης κινδύνου.

Οι εξελίξεις αυτές αποτέλεσαν τη βάση για τον συνεχή εμπλουτισμό των προϊόντων της συνεργασίας μας επιδιώκοντας τη διεύρυνση των διαθέσιμων υποστηρικτικών εργαλείων πληροφόρησης της αγοράς. Στο νέο δείκτη θα συμμετάσχουν εταιρείες που, και σε περίοδο κρίσης, έχουν πολύ καλή μερισματική απόδοση. Έτσι οι επενδυτές που αναζητούν σταθερή ροή εσόδων θα έχουν διαθέσιμο ένα επιπλέον εργαλείο».

Η ιστορική διαδρομή «Είκοσι χρόνια Δείκτες FTSE/ XA» έγινε από τον κ. Χρήστο Πουλακίδα, Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ανάλυσης Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «Οι δείκτες ως εργαλείο των χρηματοοικονομικών αγορών» με τη συμμετοχή του κ. Κίμωνα Βολίκα, Προέδρου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, του κ. Νίκου Κοσκολέτου, Επικεφαλής Ανάλυσης της Eurobank Equities και του κ. Παναγιώτη Δράκου, Προέδρου της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών ως συντονιστή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν από το πάνελ αλλά και τους συμμετέχοντες τα εξής:

  • Οι δείκτες μέσω των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού, και την διαφάνεια που αυτοί επιβάλλουν, μεταδίδουν ασφάλεια και αξιοπιστία στην αγορά.
  • Αξιολογήθηκε ως σημαντική η συνεισφορά των δεικτών στην ανάδειξη της συσσωρευμένης αξίας των εισηγμένων εταιρειών και στη διαμόρφωση της επενδυτικής τους εκλυστικότητας.
  • Η ρευστότητα των εισηγμένων τίτλων αποτελεί όρο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων. Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα (δευτερογενής αγορά) με τη σειρά συμβάλει στην αποτελεσματική αποκάλυψη της τιμής ενώ αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας των αυξήσεων κεφαλαίου (πρωτογενής αγορά). Η ακολουθεία αυτή διαμορφώνει έναν ενάρετο κύκλο συνεχούς βελτίωσης και επιτυχίας.
  • Προσφέρουν τη βάση για τη δημιουργία Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ETFs, η χρήση των οποίων διεθνώς διευρύνεται. Αποτελούν βασικό δομικό στοιχεία για χρηματοοικονομικά προϊόντα που θα παρακολουθούν με ακρίβεια το προφίλ συγκεκριμένων πελατών.

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post