Κ. Κούνεβα: «Tεράστιες οι ανισότητες στη γνώση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της ευρωπαϊκής ιθαγένειας»

Σχόλιο

Την ανάγκη να εκπονηθούν πολιτικές που θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν ισότιμα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ε.Ε. εξέφρασε με την παρέμβαση της στην Ολομέλεια του Ε.Κ. η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, μιλώντας εκ μέρους της GUE/NGL κατά τη συζήτηση της σχετικής έκθεσης. Αναφερόμενη στο προσωπικό της παράδειγμα και στις δυνατότητες που της έδωσε η ευρωπαϊκή ιθαγένεια, κατέδειξε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ευρωπαϊκή «ταυτότητα». Πλεονεκτήματα τα οποία, ωστόσο, αξιοποιούν λίγοι, καθώς η ευρωπαϊκή ιθαγένεια ακόμη και ως έννοια παραμένει άγνωστη για εκατομμύρια πολίτες.

Επίσης, η Κ. Κούνεβα επέκρινε το Συμβούλιο για την καθυστέρηση που επιδεικνύει στην έγκριση της Οδηγίας που αφορά στην άρση των διακρίσεων. Καθυστέρηση που δυσχεραίνει την άσκηση των δικαιωμάτων της κοινής ιθαγένειας, και μάλιστα όταν το ίδιο το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές (42% το 2014) καταδεικνύει το βαθύ έλλειμμα εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στην Ε.Ε.

Ακολουθεί η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα κατά την πρώτη ημέρα της Ολομέλειας του Ε.Κ. χθες (11/12) στο Στρασβούργο:

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βουλγαρία, στα σύνορα με τη Ρουμανία. Εργάστηκα στην Ελλάδα. Εκλέχτηκα από Έλληνες για να τους εκπροσωπήσω στην Ευρώπη. Για χρόνια έζησα στη Γαλλία, όπου μεταφέροντας τα ασφαλιστικά μου δικαιώματα με το ευρωπαϊκό έγγραφο S1, έκανα τις αναγκαίες θεραπείες.

Είμαι ένα ζωντανό παράδειγμα για τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Πόσοι όμως τα αξιοποιούν πραγματικά; Λίγοι. Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες από χώρα σε χώρα. Και στη γνώση και στην εφαρμογή των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την κοινή ιθαγένεια.

Και το Συμβούλιο, αντί να βοηθά, βάζει εμπόδια. Για παράδειγμα, παγώνοντας την Οδηγία για την άρση των διακρίσεων, τρέφει τη δυσπιστία των πολιτών στην Ε.Ε. Ας μην απορούμε λοιπόν που μόλις το 42% των Ευρωπαίων ψήφισε στις Ευρωεκλογές του 2014».

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post