Νέα κόντρα κυβέρνησης – Στουρνάρα

Σχόλιο

Διαρκής πίεση χρειάζεται προς το τραπεζικό σύστημα για τη διασφάλιση συνθηκών ισότιμης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, αλλά χρειάζονται και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, όπως ο θεσμός των μικροπιστώσεων, που ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσει να θεσμοθετηθεί, καθώς και αλλά, που η δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας θα επιτρέψει τη διαμόρφωσή τους».

Καρφιά προς την κατεύθυνση της ΤτΕ εξαπέλυσε χτες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ όπου παρουσιάστηκε η φετινή ετήσια έκθεση για το ελληνικό εμπόριο. Με αφορμή το θέμα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές άφησε αιχμές προς την πλευρά της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας ότι δεν συνεργάζεται για την αποκάλυψη όσων έστειλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πλήρη στοιχεία για τα χρήματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Πρέπει, επομένως, να συμβάλει και αυτή ώστε να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι πραγματικοί συνειδητοί κακοπληρωτές και να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι», όπως λέει ο λαός μας» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε:

«Ανάλογα ισχύουν, όπως είπε ο ίδιος, και στο τομέα της ρύθμισης των δανείων, καθώς υπάρχουν πράγματι κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που ενώ έχουν, δεν πληρώνουν – και υπάρχουν κι αυτοί που έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Όμως, δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά οι μικρομεσαίοι που δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης και έχουν να διαχειριστούν αντικειμενικές δυσχέρειες, με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αποδεδειγμένα πλέον, όπως μπορούν να αποδείξουν οι τράπεζες, χρεοκοπούσαν τις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό και αποθησαύριζαν στο εξωτερικό.

Δεν μπορεί ο κάθε οφειλέτης να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός κακοπληρωτής. Πρέπει να εξετάζονται οι πραγματικές δυνατότητες και να συνεκτιμάται η αλλαγή των συνθηκών» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Απάντηση κύκλων της ΤτΕ στον Γ. Δραγασάκη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ απάντηση στις «βολές» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι η ΤτΕ οφείλει να συμβάλει ώστε να εντοπιστούν οι συνειδητοί κακοπληρωτές και ότι έχει πλήρη στοιχεία για τα χρήματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό έδωσαν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, κύκλοι της ΤτΕ σχολίαζαν ότι «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όφειλε να γνωρίζει ότι όλα τα στοιχεία για την αποστολή εμβασμάτων βρίσκονται στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

Οι κύκλοι της κεντρικής τράπεζας πρόσθεταν δε, «ότι η ΤτΕ ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα αποστολής στοιχείων σχετικά με τα εμβάσματα που προέρχονται μεταξύ άλλων από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές».

Καρφιά στον ΣΕΒ

Επιπλέον ο κ. Δραγασάκης εμμέσως πλην σαφώς άσκησε έντονη κριτική σε όσους θεωρούν παθογένεια την ύπαρξη πολύ μικρών επιχειρήσεων και δη στον ΣΕΒ που σε διάφορα κείμενά του (εβδομαδιαίο δελτίο) έχει καταφερθεί κατά της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. «Υπάρχουν και λογικές που θεωρούν την καταστροφή της μικρής επιχειρηματικότητας ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την έξοδο από την κρίση. Αυτή η λογική βρίσκεται πίσω από την καταστροφή της μεσαίας τάξης και όχι η σημερινή κυβέρνηση, όπως υποκριτικά λένε οι πραγματικοί υπεύθυνοι» σημείωσε ο αντιπρόεδρος.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η μικρή δομή, από παράγοντας υστέρησης να μετασχηματιστεί σε καταλύτη προόδου. «Και το μέσο για να το πετύχουμε αυτό, δεν είναι η τεχνητή συντήρηση αντιοικονομικών και μη βιώσιμων καταστάσεων, αλλά η προώθηση της συνεργασίας, της δικτύωσης και της διασύνδεσης. Και βέβαια η διαμόρφωση πολιτικών στήριξης πρωτοβουλιών, που υπηρετούν αυτήν ακριβώς τη κατεύθυνση».

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η έξοδος στις αγορές και ο τερματισμός των μνημονίων είναι ένα ορατός στόχος, όμως η υπέρβαση της χρεοκοπίας και των συνεπειών της και η δημιουργία ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, είναι ένα εγχείρημα μεγάλων απαιτήσεων, που απαιτεί συλλογική εγρήγορση, οργανωμένο σχέδιο και σαφείς στόχους. Απαιτεί την ενεργοποίηση της κοινωνίας, την ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου, τη διαμόρφωση αξιόπιστων συλλογικών υποκείμενων, την οικοδόμηση προωθητικών συναινέσεων και κοινωνικών συμμαχιών στη βάση συγκεκριμένων στόχων.

Πηγή: reporter.gr

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post