Διατήρηση της διαδικασίας των «κορυφαίων υποψηφίων» ζητούν οι ευρωβουλευτές

Σχόλιο

Οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές του 2019 μόνο εφόσον οριστεί από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

Στη συζήτηση της Τετάρτης με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην εγκαταλείψουν την διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων («Spitzenkandidaten») κατά την επιλογή των υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν στην άτυπη σύνοδο κορυφής της 23ης Φεβρουαρίου ότι δεν δεσμεύονται για τη χρήση της μεθόδου των «κορυφαίων υποψηφίων» στις ευρωεκλογές του 2019.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 κατά την επιλογή του σημερινού Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και επιτρέπει στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να ορίσουν υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την προετοιμασία των ευρωεκλογών, συνδέοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επιλογή του Προέδρου με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ακόμη την αποτελεσματικότερη χρήση των κονδυλίων στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) μετά το 2020 και την εύρεση νέων πόρων, όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέρος των εθνικών άμεσων εισφορών.

 

 

 

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post