Σιγή ιχθύος για τις πιέσεις που ασκεί η ΕΚΤ στις συστημικές τράπεζες να μειώσουν τους εργαζόμενους κατά 10.000 έως το 2020!

Σχόλιο

Προσηλωμένη στην τακτική «δεν ξέρω, δεν απαντώ», η ηγεσία της ΕΚΤ υπεκφεύγει και παραπέμπει στην Κομισιόν για απαντήσεις στην ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνας Κούνεβα για τα προγράμματα «εθελούσιων αποχωρήσεων» που εφαρμόζουν οι ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα των φορολογουμένων συστημικές τράπεζες. «Ενδεδειγμένος αποδέκτης των ερωτημάτων σας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι η ΕΚΤ», απαντά εκ μέρους της ΕΚΤ στην ερώτηση η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί. Αποφεύγει έτσι την αφορμή και την ουσία της ερώτησης, δηλαδή την απαίτηση που η ίδια διατύπωσε πρόσφατα προς τις διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών να έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά 10.000 άτομα μέχρι το 2020.

Η κ. Νουί κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, που περιλαμβάνουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και μείωση λειτουργικού κόστους (άρα και προσωπικού) υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της τρίτης δανειακής σύμβασης. Ωστόσο, είναι η ΕΚΤ και ο SSM που ασκούν την άμεση και καθημερινή εποπτεία στις συστημικές τράπεζες και στα προγράμματα «εξυγίανσής» τους. Έτσι, η ΕΚΤ, η οποία βαθμολογεί τις επιδόσεις των τραπεζών και στη «μείωση του λειτουργικού κόστους» τους μέσω των stress tests που είναι σε εξέλιξη, νίπτει τας χείρας της για τις παρενέργειες των “εθελουσίων αποχωρήσεων” στα ασφαλιστικά ταμεία, στην ανεργία και στην ποιότητα των εργασιακών σχέσεων στις τράπεζες. «Φυσικά και θα ρωτήσουμε και την Κομισιόν για το ζήτημα αυτό, αλλά το θέμα είναι τι απαντά η ΕΚΤ. Όταν ελέγχει τις τράπεζες και πιέζει για μείωση προσωπικού, είναι προκλητικό να προσποιείται ότι δεν την αφορά», ήταν το σχόλιο της Κ. Κούνεβα στην απάντηση της κ. Νουί.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post