Απάντηση του ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στον Δημ. Παπαδημούλη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σχόλιο

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και στο πλαίσιο διαλόγου ανταλλαγής απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, είπε τα εξής:

«Κε Γενικέ Γραμματέα,

σας καλωσορίζουμε. Θα ‘θελα να σας ρωτήσω μόνο για ένα θέμα που αφορά στην πατρίδα μου την Ελλάδα. Πριν λίγες μέρες επισκεφθήκατε την Ελλάδα, είχατε σειρά συναντήσεων, συναντηθήκατε και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία την ελληνικής οικονομίας; Οι προβλέψεις σας για την πορεία την ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια; Η αποτίμησή σας για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Και κυρίως θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 και μάλιστα ομόφωνα.

Σε δυο ημέρες έχουμε ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, στις 21 Ιουνίου. Όσοι εμπλέκονται εκ μέρους των δανειστών, προεξοφλούν μια θετική έκβαση και ότι θα είναι το Eurogroup που θα δρομολογήσει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Θυμάμαι στην Αθήνα τη δήλωσή σας ότι “τώρα πια δεν μιλάμε για Grexit αλλά για Exit της Ελλάδας από τα προγράμματα οικονομικής υποστήριξης”. Επειδή ως Μεξικανός και ώς ΓΓ του ΟΟΣΑ ξεχωρίζετε για την καθαρή σας γλώσσα, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους ως κλειδί για την επάνοδο στις αγορές. Ευχαριστώ».

Ο Άνχελ Γκουρία απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Θα έπρεπε να έχουμε προαγάγει ένα συνολικό σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, με μαζική υποστήριξη από την Ευρώπη, τη Γερμανία, τη Γαλλία, όταν ήταν 300 δις. Θα μπορούσε να έχει γίνει μια σημαντική απομείωση για να έχουμε πολύ χαμηλότερο χρέος τώρα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Υπουργοί των Οικονομικών εκείνης της εποχής αποφάσισαν τότε ότι κινδύνευαν οι τράπεζες των δικών τους δικαιοδοσιών και επέλεξαν να προστατεύσουν το Τραπεζικό σύστημα, που διακρατούσε μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους, για να μην υποστούν τις συνέπειες οι τράπεζες. Άρα τι έκαναν; Δάνεισαν στην Ελλάδα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογουμένου για να αποπληρώσει η Ελλάδα τελείως το χρέος της προς τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, και μετά, αυτό το ιδιωτικό χρέος, η Ελλάδα, με κάποιες μικρές απομειώσεις, το μετέτρεψε σε δημόσιο χρέος. Το οποίο είναι πολύ πιο ανελαστικό τώρα, γιατί, δεν μπορεί να γίνει απομείωση από το ΔΝΤ, δεν μπορεί να γίνει απομείωση από το Ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα κ.ο.κ.  Άρα ποιο είναι το ζήτημα;

Όντως, ναι, η Ελλάδα θα είναι καλύτερα. Ανάπτυξη 2.0% φέτος -2.3% του χρόνου. Αυτό οπωσδήποτε σημαίνει ότι τα πάει καλύτερα.

Χάρη στις μεταρρυθμίσεις της, μεταρρυθμίσεις επώδυνες και πολύ δύσκολες. Και οφείλω να πω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ελληνικός λαός, έμειναν αμετακίνητοι σε αυτή την πορεία, μεταμορφώνοντας την ελληνική οικονομία με όρους πιο θετικούς, πιο καλούς, πιο πρακτικούς.

Χρειάζεται λοιπόν απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους; Βεβαίως ναι. Το έχω ξαναπεί και το λέω κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Το λέω κάθε φορά που μου διατυπώνεται αυτή η ερώτηση. Και το ξαναλέω.

Σήμερα, είναι δυνατό να υπάρξει ονομαστική απομείωση του χρέους; Πολιτικά, η απάντησή μου είναι, σήμερα όχι. Υπάρχουν πραγματικοί παράγοντες που παρεμποδίζουν μια τέτοια εξέλιξη. Η διεθνής κοινή γνώμη δεν είναι ώριμη – γιατί το ζήτημα δεν είναι μια χώρα, αλλά πολλές χώρες. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν κάποιος έχει περάσει μέσα από κρίση, κάποιοι θα πουν ότι ”όλοι θα πρέπει να ταλαιπωρηθούν, να υποφέρουν…” κ.λπ. – εγώ δεν συμφωνώ με αυτό, όμως υπάρχει αυτή η θέση.

Τώρα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο σε όρους τωρινών αξιών; Χώρο; Περίοδο χάριτος; Καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τόκων; Κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της, να ανακτήσει την οικονομία της, να προχωρήσει στην ανάπτυξη; Ναι. Αυτό είναι δυνατόν και αυτό είναι που θα πρέπει να αξιοποιήσετε και να διερευνήσετε».

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post