Στη σκιά της συζήτησης για τις συντάξεις συνεδριάζει το EWG

Σχόλιο

Δεν αποτελεί μέρος της ατζέντας του Euro Working Group (EWG) αυτή την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου το θέμα των συντάξεων καθώς επιλογή της Αθήνας είναι να μην τεθεί ακόμη επίσημα. Ωστόσο «δια της πλαγίας» τίθεται εκ των πραγμάτων καθώς στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται η πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων  και οι προβλέψεις για το επόμενο έτος.

Ουσιαστικά στην σύνοδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα εξεταστούν τα στοιχεία που συζητήθηκαν στην επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα αναμένεται να τεθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων και της υλοποίησης δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτικής διαδικασίας. Εκεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Αθήνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα πειστική, ώστε να δείξει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκφυλισμού της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί, κι έτσι να αποκτήσει περισσότερα επιχειρήματα για το ορθό της μη περικοπής των συντάξεων.

Πάντως καθώς θα συζητούνται δεδομένα της δημοσιονομικής πορείας αλλά και το πλαίσιο του ασφαλιστικού που αποτελεί μια μείζονα μεταρρύθμισης μπαίνει εκ των πραγμάτων και το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, που έχει εξελιχθεί σε «ιερό δισκοπότηρο» για το Ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, εν όψει και κατάθεσης προσχεδίου Προϋπολογισμού, εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, ωστόσο επιθυμεί διακαώς να κλείσει το νωρίτερο το θέμα. Η σύνοδος του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου αναμένεται να είναι μια ημερομηνία – σταθμός καθώς εκτιμάται η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα και επισήμως στο συμβούλιο, λίγο πριν (21 Νοεμβρίου) καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019.

Πηγή: reporter.gr

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post