Τα καμπανάκια των αγορών και η πίεση των εκλογών

Σχόλιο

Εν μέσω πιέσεων βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς μέρα – μέρα πλησιάζει η μέρα κατάθεσης του προσχεδίου αλλά και του σχεδίου του Προϋπολογισμού 2019. Πιο συγκεκριμένα από τη μια βρίσκονται οι αγορές που από τη μια ακούν το ΔΝΤ και τις παρατηρήσεις του και καταγράφουν τις κινήσεις παροχών της κυβέρνησης κι από την άλλη βρίσκεται η κοινωνία που περιμένει απτή απόδειξη ότι τα δημοσιονομικά «λουριά» χαλαρώνουν. Σε αυτό το δίλημμα εν όψει εκλογών καλείται να δώσει απαντήσεις το οικονομικό επιτελείο και βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι χτες ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής έθεσε και πάλι θέμα για τη μη μείωση των συντάξεων αλλά και του αφορολογήτου. Όπως είπε οι συνθήκες από το 2017, οπότε επιβλήθηκαν τα μέτρα, έχουν αλλάξει. Τότε το ΔΝΤ έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2019 μόλις 1%. Τώρα λέει ότι θα φτάσουμε στο 3,5%. Είμαστε σε ένα διαφορετικό κόσμο και έχουμε περιθώρια να μην μειώσουμε τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Δεν έχει τελειώσει τη διαδικασία της συζήτησης για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Μην βάζετε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, δεν θα σας βοηθήσει πολιτικά, συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης μιλώντας σε δημοσιογράφους χτες εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δε θα περικοπούν τελικά οι συντάξεις και ότι θε βρεθεί μια λύση. «Δεν είναι διαρθρωτικό το πρόβλημα δε θα αλλάξει διαρθρωτικά στοιχεία του ασφαλιστικού» τόνισε αναφερόμενος στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Εκεί άλλωστε εδράζεται και το βασικό επιχείρημα της Ελληνικής πλευράς που επιμένει ότι η περικοπή κατά 2 δισεκ ή και περισσότερο (2,9 δισεκ κατά άλλες εκτιμήσεις) θα αφαιρέσει ζωτική ρευστότητα από την αγορά.

Πάντως χτες η Moody’s σε νέα ανάλυσή της κάνει λόγο για σημαντικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα. Μάλιστα προειδοποιεί εμμέσως ότι, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις περικοπές στις συντάξεις που έχουν συμφωνηθεί, κινδυνεύει με υποβάθμιση η αξιολόγηση της χώρας.

Σημειώνει ότι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση. Ειδικότερα αναφέρει ότι ενδεχόμενη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, μην τηρώντας τις δεσμεύσεις της και αναστέλλοντας μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των εντάσεων με των πιστωτές για οποιονδήποτε λόγο θα ασκούσε επίσης καθοδικές πιέσεις στις πιστοληπτικές προοπτικές της Ελλάδας.

Πηγή: reporter.gr

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post