ΒΟΧ   Πιο φτηνό το καλάθι της νοικοκυράς

Σχόλιο

Της Μαρίας Σμιλίδου

Στον κατάλογο των αγαθών που θα μειωθεί σύντομα ο ΦΠΑ κατά 11 μονάδες (στο 13% από 24%) είναι τα τυποποιημένα είδη διατροφής όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν, σνακ. Επίσης πτώση στις τιμές θα υπάρξει σε: ψητοπωλεία, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ, κυλικεία και καντίνες αν τελικώς οι επιχειρηματίες περάσουν τις μειώσεις στον καταναλωτή.  Πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως έσπευσαν να διευκρινήσουν ότι οι μετατάξεις δεν αφορούν τα πόσιμα… Καφές, τσάι, χαμομήλι , αναψυκτικά και χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Τίτλος : «Βαθειά ανάσα» η μείωση του ΦΠΑ στο 13%

Υπότιτλος:Ανακουφισμένοι οι επιχειρηματίες για τις φοροελαφρύνσεις στα φαγητά αλλά  απογοητευμένοι για την εξαίρεση του καφέ – Σταυρόλεξο η μετακύληση στους τιμοκαταλόγους

Για τους επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης  οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 13%  αποτέλεσε τον απόλυτο αιφνιδιασμό . Ένας αιφνιδιασμός που έγινε δεκτός μόνο με χαμόγελα καθώς κατά απόλυτη πλειοψηφία αξιολογείται ως μια θετική εξέλιξη για τους μικρομεσαίους οι οποίοι στενάζουν από την υπερφορολόγηση και τις υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις που τους βαρύνουν. Τρεις επαγγελματίες στην εστίαση κατέθεσαν στην ΝΣ τη γνώμη τους και κυρίως τις προθέσεις τους περί μετακύλησης των ελαφρύνσεων στον καταναλωτή. Οι εκτιμήσεις για το αν πρέπει να περάσουν οι μειώσεις στον τιμοκατάλογο φαίνεται να είναι μοιρασμένες καθώς ο κάθε επιχειρηματίας βλέπει το θέμα από άλλη οπτική γωνία. Σε κάθε περίπτωση πάντως η διευκρίνιση ότι ο καφές και τα ροφήματα δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% ήταν για όλους ένα είδος ψυχρολουσίας καθώς το καφεδάκι αποτελεί την πιο αγαπημένη συνήθεια του Έλληνα και συχνά είναι η αφορμή που τον οδηγεί στα καταστήματα εστίασης. Οσο για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις προσλήψεις εργαζομένων από 20-25 ετών κατά 80% και κατά 25% για τις ηλικίες από 25-29 μέτρο που θα ισχύσει από 2020, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία με επιφυλάξεις για τα ψιλά γράμματα του νομοσχεδίου.

«Αδύνατον να φτάσει στον καταναλωτή»

Με ανακούφιση άκουσε τις εξαγγελίες για το πακέτο ελαφρύνσεων και κυρίως σε ότι αφορά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, ο συνιδιοκτήτης μεγάλου καφέ-ιταλικού εστιατορίου σε πολυσύχναστη πλατεία των νοτίων προαστίων, ο οποίος όμως υποστηρίζει ότι αδυνατεί να περάσει τις μειώσεις στον καταναλωτή «Μόνο θετικό μπορεί να είναι το μέτρο.Είμαστε σταθερά 10-11% μείον του συνολικού τζίρου για αυτό και σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη τα καταστήματα εστίασης είναι στην πλειονότητά  τους  ζημιογόνα. Ενοίκια, τραπεζοκαθίσματα, υψηλά τιμολόγια ρεύματος, μισθοδοσία και οι φόροι στο κράτος απορροφούν το όποιο κέρδος» υποστηρίζει ο επιχειρηματίας. Το κατάστημά του λειτουργεί 16 ώρες την ημέρα και απασχολεί 25 υπαλλήλους- νέοι όλοι στην ηλικία. Για το μέτρο επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών σε νέους εργαζόμενους ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι θα αποφασίσει όταν οριστικοποιηθεί και αφού πρώτα συμβουλευτεί τον λογιστή του.

«Ναι» στις μειώσεις τιμοκαταλόγου

Από την άλλη πλευρά ο Βασ. Τσώλης υπεύθυνος στο κατάστημα Estrella, στην Ν. Σμύρνη υποστηρίζει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να μειωθούν οι τιμές προς τον καταναλωτή εφόσον βεβαίως η στάση αυτή βρει σύμφωνη την “μαμά εταιρεία” υπό την οποία γίνεται το franchising της αλυσίδας. «Είναι στις προθέσεις μας να περάσουμε τη μείωση σε ένα σημαντικό ποσοστό ώστε να γίνουμε πιο προσιτοί.  Δυστυχώς το μέτρο δεν είναι ολικό οπότε ο αποκλεισμός του καφέ και των ροφημάτων, μας πήρε τη μισή χαρά. Για πελάτες και επιχειρηματίες είναι θετική η μείωση του ΦΠΑ στο 13% αλλά είναι μισή δουλειά. Με τον καφέ στο 24% και τα τρόφιμα στο 13% εκτιμούμε ότι στην αρχή θα δημιουργηθούν προβλήματα με την ταμειακή μηχανή καθώς οι λογαριασμοί θα εκδίδονται με απόδοση σε δύο διαφορετικούς φόρους» εκτιμά ο κ. Τσώλης.

Ο Ιωάννης Σάββας, ιδιοκτήτης δύο μοντέρνων οβελιστηρίων σε Χαλάνδρι και Νέα Σμύρνη με την επωνυμία «Πιάτσα Καλαμάκι»  αλλά και μιας κρεπερί στην Κηφισιά αναφέρει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μειώσεων. «Είναι μια ανάσα επιβίωσης. Παρά την αυξημένη δουλειά το κέρδος όταν δεν είναι αρνητικό είναι εξαιρετικά χαμηλό γύρω στο 5% του τζίρου , σε ιδανικές συνθήκες φτάνει το 10%. Δουλεύω όλη μέρα, κοιμάμαι μόλις 3-4 ώρες και το κέρδος μου είναι όσος ο ξεκούραστος μισθός ενός δημόσιου υπαλλήλου. Οι απαιτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι παράλογες και συχνά αισθανόμαστε ως εχθροί του κράτους» ομολογεί ο 38χρονος επιχειρηματίας. Στα τρία καταστήματά του απασχολεί πάνω από 70 υπαλλήλους μαζί με την υπηρεσία ντελίβερι. Με το επιχείρημα ότι ένας ακατάλληλος υπάλληλος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο μαγαζί , ο κ.Σάββας δηλώνει εξαιρετικά διστακτικός για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων παρά την επικείμενη επιδότησή τους καθώς ο ίδιος είχε πικρή εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα του ΟΑΕΔ  που υποχρέωναν τη διατήρηση του νεοπροσλαβανόμενου επί έναν χρόνο για την εκταμίευση των χρημάτων.

«Πρέπει να επωφεληθεί ο καταναλωτής»

Προβληματισμένη και επιφυλακτική για το αν τελικώς ο καταναλωτής θα νιώσει στην τσέπη του ελαφρύνσεις από την μείωση του ΦΠΑ, εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαρἀκου. «Ως μέτρο είναι θετικό, αν και τελικώς αποδείχθηκε μερικό.  Άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημά μας η μείωση του ΦΠΑ. Ο μεγάλος μας προβληματισμός είναι αν αυτή η μείωση θα περάσει στον καταναλωτή. Διατηρούμε επιφυλάξεις αν εν τέλει  η ελάφρυνση θα μετακυληθεί στον τιμοκατάλογο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει αυτή την φορά να επωφεληθεί και ο καταναλωτής για να ανακ

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post