Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων

Σχόλιο

Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αυτοκινήτων σχεδιάζονται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του, έτσι ώστε να ξεκινήσει διάλογος με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης προκειμένου και αυτοί να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Από τις προτάσεις του υπουργείου προκύπτουν αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης, στα τεκμήρια, στα τέλη κυκλοφορίας και στο καθεστώς ασφάλισης.

Αναλυτικά το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει:

  1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.
  2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.
  3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».
  4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.
  5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.
  6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

Πηγή: politicalbank.gr

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post