Το φαβορί, ο μονομάχος και τα αουτσάιντερ στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ

Σχόλιο

Μετά την εκλογή συνέδρων, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για το Συνέδριό του (5 – 7 Ιουνίου) και την εκλογή νέου Προέδρου (14 Ιουνίου). Οι 2.000 σύνεδροι που εκλέχτηκαν δίνουν ένα πρώτο άρωμα για τη συνέχεια και μάλλον το άρωμα αυτό είναι… άρωμα γυναίκας.

Ποιο συγκεκριμένα, αριθμητικά η Φώφη Γεννηματά έχει εκλέξει το 40% περίπου των συνέδρων, χωρίς να υπολογίζονται οι 500 σύνεδροι της ΚΟΕΣ. Ο Γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τον Κώστα Σκανδαλίδη (του αντιστοιχούν περίπου 70 σύνεδροι), παραμένει η δεύτερη δύναμη σε συνέδρους, με σαφώς κατώτερες επιδόσεις βάση των φιλοδοξιών και του σχεδιασμού που είχε γίνει. Να σημειώσουμε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα. Σε απόσταση ακολουθούν σε αριθμό συνέδρων, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Αυτό που παραδέχονται όλες οι πλευρές – είτε φανερά, είτε κρυφά – είναι ότι οι επιδόσεις της Φ. Γεννηματά ήταν καλύτερες από ότι περίμεναν και οι ίδιοι και πιθανά αυτό να οφείλεται στη μεγάλη παράσταση νίκης που έχει. Στο επιτελείο της όμως σημειώνουν ότι δεν έχουν ένα «συμπαγές οργανωτικά κομμάτι, αλλά απλό κόσμο που είναι με τη Φώφη».

Ας περάσουμε όμως να δούμε τα βασικά πρόσωπα που απαρτίζουν το πάζλ του πάλε ποτέ κραταιού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, τις ισορροπίες που δημιουργούνται και το πως θα κινηθούν μέχρι το Συνέδριο και τις εκλογές.

Ο απερχόμενος Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει ότι πλέον το έχει πάρει απόφαση ότι φεύγει από την Προεδρία και αυτό δεν τον βοηθά καθόλου ψυχολογικά. Βγάζει αρνητικό κλίμα για τη Φώφη Γεννηματά, που εμπεριέχει  το παράπονο και την πίκρα για το Πολιτικό Συμβούλιου του Φεβρουαρίου, όπου η κα. Γεννηματά τον αμφισβήτησε ευθέως. Δεν θα στηρίξει τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ούτε το Νίκο Ανδρουλάκη (αν είναι υποψήφιος), και χλιαρά ρέπει προς τον Ανδρέα Λοβέρδο. Οι γνωρίζοντες καλά το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο το Βενιζέλο, λένε ότι η εμπλοκή του στην εκλογή Προέδρου θα είναι «μικρή και μελαγχολική». Άλλωστε, οι δικοί του άνθρωποι διαπραγματεύονται εδώ και καιρό με τους νέους «παίκτες».

Το φαβορί Φώφη Γεννηματά

Όλοι δείχνουν τη Φώφη Γεννηματά ως το φαβορί της κούρσας, και λόγω του ερείσματός της στην κοινωνία και στη βάση του ΠΑΣΟΚ και λόγω των εκλεγμένων συνέδρων. Μόνο που στο επιτελείο της ξέρουν ότι καμία μάχη δεν κερδήθηκε πριν ολοκληρωθεί, πολύ περισσότερο δε, πριν ξεκινήσει. Οι κινήσεις των αντιπάλων της δείχνουν ότι γίνεται προσπάθεια συνένωσης απέναντι στην υποψηφιότητά της, κάτι που μπορεί να τη δυσκολέψει αρκετά. Η ίδια βασίζεται στη μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, οι άνθρωποί της εξετάζουν τη στρατηγική του επιτελείου του Γιώργου Παπανδρέου, που συγκρατεί το δικό του κόσμο να μην ψηφίσει στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ.

Ο μονομάχος Ανδρέας Λοβέρδος

Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος και διαλαλεί «εγώ θα είμαι ο εκλεκτός», ακόμη και ως αναγκαίο κακό. Πιστεύει ότι αν τελικά υπάρξει μονομαχία ανάμεσα σε αυτόν και τη Γεννηματά μπορεί να κερδίσει, εξ ου και θέλει να είναι ο μόνος, «ο εκλεκτός». Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει αυτό το σενάριο – με τα σημερινά δεδομένα – είναι να κάνει πίσω ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αν και οι εκλογομάγειρες του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται, ότι σε μονομαχία με τη Φώφη, ο Λοβέρδος κερδίζει «μόνο αν η συμμετοχή είναι εξαιρετικά μικρή».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης

Η γραμμή την οποία ακολουθεί ο Βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, είναι της λογικής «εκλογή Προέδρου από το Συνέδριο», ή του μεταβατικού σχήματος μέχρι την ανασύσταση του χώρου. Κάπως έτσι βλέπει ότι αποκτά και ο ίδιος, το δικό του χώρο. Σε διαφορετική περίπτωση, όπου τελικά εκλεγεί Πρόεδρος από τη βάση, θα προτιμούσε να έχουν εκλεγεί όλα τα όργανα από το συνέδριο τώρα, έτσι ώστε ο όποιος Πρόεδρος, να είναι δεμένος χειροπόδαρα.

Ο Γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Γραμματέας του κόμματος και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, βγάζει κλίμα νίκης σε ότι αφορά την εκλογή συνέδρων και συνάμα εμπάθεια για το νυν Πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει, χωρίς να αποκλείει τη δική του εμπλοκή, αν και κάποιοι παλαιοί λένε ότι «η εμπλοκή του είναι στη βάση διαπραγμάτευσης για τον εαυτό του». Πολλοί είναι αυτοί τέλος, που τον συνδέουν με τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Τρεις επισημάνσεις

Φτάνοντας προς το τέλος να κάνουμε τρεις επισημάνσεις που έχουν τη δικιά τους αξία.

  1. Πηγαίνοντας προς το Συνέδριο, πλέον θεωρείται πολύ δύσκολο έως αδύνατο το ενδεχόμενο να μην γίνει εκλογή Προέδρου από τη βάση. Σίγουρα θα υπάρξουν φωνές που θα θέσουν τέτοιο ζήτημα (Φλωρίδης, Μπίστης, Καψής κλπ), αλλά τελικά η βάση θα αποφασίσει.
  2. Το πιθανότερο επίσης είναι να εκλεγεί η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ από το Συνέδριο (πριν την εκλογή Προέδρου), καθώς όλοι κατανοούν ότι έτσι θα έχουν ουσιαστικό ρόλο οι σύνεδροι.
  3. Οι ψυχραιμότεροι λένε ότι όπως οδηγούνται τα πράγματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πολιτική συμφωνία όλων των υποψηφίων πριν το Συνέδριο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι λίγοι που θα μαζευτούν να εξοντωθούν μεταξύ τους!

Και κάτι ακόμα. Αν δείτε τις ημερομηνίες του Συνεδρίου (5 – 7 Ιουνίου) συμπίπτουν χρονικά με την ολοκλήρωση του χρόνου για τη συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παράλληλα με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να τρέχουν πολύ σοβαρές εξελίξεις σε σχέση με τη χώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημάνει για το ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post