Ανοίγει ο «οδικός χάρτης» για τις ψηφιακές πληρωμές στην Ελλάδα

Σχόλιο

Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 1stAthens Digital Payments Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.  Το συνέδριο διοργανώθηκε  από το TEE, την International Telecommunication Union – ITU και την ΕΜηΠΕΕ. Τέλεσε υπό την Αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των  ΣΕΒ, ΣΕΚΕΕ, ΣΕΠΕ, GRECA και ELTRUN.

Η μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου, πέραν της προσέλευσης του κοινού, ήταν η συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων στις ψηφιακές πληρωμές, της Πολιτείας, των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Πραγματοποιήθηκε ουσιαστικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με ένα βασικό συμπέρασμα: πρέπει άμεσα να προχωρήσει το πλαίσιο που θα διασφαλίζει αλλά και θα κινητροδοτεί όλα τα μέρη της αγοράς, ώστε οι ψηφιακές πληρωμές να εφαρμόζονται πλέον καθολικά.

Την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου από το 2016 εξήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του τόνισε ότι, η υψηλή προμήθεια επί του τζίρου για τη χρήση των POS αποτελεί ένα από τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προωθήσει το σχεδιασμό του για την επέκταση της χρήσης των πιστωτικών καρτών για τις πληρωμές σε όλες τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή που διενεργείται στην αγορά λόγω της μη έκδοσης αποδείξεων καθώς, όπως επεσήμανε, το κράτος χάνει περίπου 10 με 15 δις ευρώ ετησίως από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

Επιπλέον ανέφερε: «Θα δώσουμε κίνητρα πρώτα στον πολίτη, θα τον επιβραβεύσουμε μέσω της φορολογίας. Θα του πούμε δηλαδή χτίσε το αφορολόγητό σου με την πλαστική σου κάρτα και θα έχεις επιπλέον οφέλη από ότι εάν κρατάς ένα κουτάκι στο σπίτι με τις αποδείξεις και ξέρουμε ότι δεν τα ελέγχει κανένας και δεν έχει κανένα νόημα η απόδειξη. Φέρε μας τις ιατρικές σου δαπάνες που θέλεις να αναγνωρίσουμε στη φορολογική σου δήλωση, μόνο εάν τις έχεις πληρώσει μέσω τράπεζας ή πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για να τις λάβουμε υπόψη και τέλος σε πολλές περιπτώσεις σε απαλλάσσουμε από ορισμένες φορολογικές δηλώσεις εάν όλες οι συναλλαγές σου περνούν μέσα από πλαστικό χρήμα».

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με το roundtable που είχε ως θέμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των Ηλεκτρονικών Πληρωμών όπου η Κατερίνα Σαββαΐδου, Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων πραγματοποίησε την εισαγωγική ομιλία και πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η μείωση χρήσης μετρητών θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς, ενώ εξήρε την κοινή προσπάθεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών προς όφελος της χώρας. Για το σκοπό αυτό η ΓΓΔΕ με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επεξεργάζεται σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης των μετρητών.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Θανάσης Μισδανίτης, Ειδικός Σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης όπου παρουσίασε τα στοιχεία του Κυβερνητικού Σχεδιασμού για την ψηφιοποίηση των συναλλαγών.

Κλείνοντας τις εργασίες, η Ιωάννα Σαμπράκου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής & Αντιπρόεδρος ΕΜηΠΕΕ, επεσήμανε ότι το συνέδριο ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς θεματικών εκδηλώσεων προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και να εκπονηθούν προτάσεις με στόχο την αμεσότητα των αποτελεσμάτων.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post