Το νοσοκομειακό σήριαλ και οι υγειονομικές προτεραιότητες

Σχόλιο

Έληξε τελικά το σήριαλ με την καταβολή της υποδόσης του 1 δισ., η οποία φαινόταν να έχει μπλοκάρει στο Υπουργείο Υγείας εξαιτίας της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων και την εφαρμογή του νοσοκομειακού clawback, μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης.

Ονομαστική η μείωση των δαπανών υγείας

Η αναποτελεσματικότητα και η αναταραχή στο χώρο της υγείας, όμως, συνεχίζονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τις διαδοχικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με την Τρόικα να μην εισάγουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να επιτύχουν το βέλτιστο δυνατό συνδυασμό κόστους-αποτελεσματικότητας, όπως είναι η παγκόσμια τάση στον αναπτυγμένο κόσμο στο χώρο της υγείας, ώστε να καταστεί το σύστημα βιώσιμο. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν ιατρικοί κύκλοι, επιλέγουν να μειώνουν συνεχώς τις δημόσιες δαπάνες υγείας, τουλάχιστον ονομαστικά. Οι οικονομολόγοι της υγείας είναι ξεκάθαροι και έχουν πολλάκις διαμηνύσει τον κίνδυνο από την ονομαστική μείωση της δαπάνης για την υγεία, καθώς όπως εξηγούν, δεν υπάρχει πραγματική μείωση, αλλά μετακύλιση του κόστους από το δημόσιο σε τρίτους, στους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των συνεχώς αυξανόμενων rebate και clawback, αλλά και του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών, γεγονός που δεν συμβάλει στη βιωσιμότητα του συστήματος.

Πειράματα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας

Τελευταία προσθήκη το clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, όπως χαρακτηρίζεται από τους γνώστες, καθώς αποτελεί πραγματική πρωτοτυπία, η οποία θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών εδώ και καιρό, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ. Δέχεται πιέσεις από την Τρόικα για την άμεση εφαρμογή του μέτρου, ενώ οι γνώστες του χώρου της υγείας αντιδρούν έντονα, καθώς το μέτρο αναμένεται να αναχαιτίσει κάθε προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών των νοσοκομείων. Το συγκεκριμένο μέτρο δίνει τη δυνατότητα μετακύλισης της εγκεκριμένης από το Υπουργείο Υγείας υπερβάλλουσας φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν εξολοκλήρου το έξτρα ποσό όσο υψηλό και αν είναι αυτό, παρ’ ότι δεν εμπλέκονται στη διαδικασία παρά μόνο ως εταιρείες παραγωγοί των φαρμάκων.

Καθορισμός υγειονομικών προτεραιοτήτων για βιώσιμο σύστημα υγείας

Το δημόσιο σύστημα υγείας θα έπρεπε εδώ και χρόνια να εκσυγχρονίσει τις δομές και τις διαδικασίες του, ώστε να καταστεί βιώσιμο και παράλληλα να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Οι γνώστες του χώρου το γνωρίζουν καλά, το ίδιο και η ηγεσία του Υπουργείου ως γιατροί με πείρα ετών, ωστόσο δεν ακολουθείται η δοκιμασμένη και επιτυχημένη διεθνώς πρακτική, η οποία βασίζει το σχεδιασμό των σύγχρονων συστημάτων υγείας στον καθορισμό των συγκεκριμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων και την ανάλογη προσαρμογή των υγειονομικών και φαρμακευτικών δαπανών. Αντίθετα, προκρίνονται, και με την πίεση των Θεσμών, ως λύσεις καινοφανείς αποφάσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, οι οποίες, όπως εμφατικά σημειώνουν ιατρικοί κύκλοι, απλά μπαλώνουν για άλλη μια φορά την τρύπα της σπατάλης για ένα μικρό χρονικό διάστημα και αυτό αν υποτεθεί ότι ο κλάδος του φαρμάκου σταθεί απαθής στην επιβολή clawback στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και δεν προσβάλει τη διαδικασία καταβολής του ή έχει τη δυνατότητα καταβολής του. Πρόκειται, άλλωστε για ένα μέτρο, το οποίο εφόσον δεν έχει εφαρμοστεί, ουδείς γνωρίσει τις συνέπειές του σε βάθος, επισημαίνουν επιστήμονες του χώρου της υγείας.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post