Οι greek_twins, οι αδελφές Ερωτοκρίτου, έχουν καταφέρει μέσα από τη δουλειά τους, τις γνώσεις τους και το πάθος τους με τις ομορφιές της Ελλάδας, να είναι στο επίκεντρο του …τουρισμού.
Αν και νεαρές στην ηλικία, μέσα από την προσπάθεια να διαφημίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, την Ελληνική γλώσσα, αλλά και να επικοινωνήσουν τις αθέατες πτυχές της ελληνικής ιστορίας, δικαίως κατέκτησαν επίσημα τον τίτλο “Πρέσβειρες του Ελληνικού Τουρισμού” της Ελλάδας στην Κίνα.
Μιλήσαμε με την Σοφία και την Μαριάννα Ερωτοκρίτου, προσπαθώντας να δούμε την πορεία τους στην Κίνα, την αγάπη τους για την Ελλάδα και φυσικά το βλέμμα τους στο μέλλον.
Στην Μαρία Σμιλίδου
Πως πήρατε την απόφαση να πάτε για σπουδές στην Κίνα;
Πάντα θαυμάζαμε τον κινεζικό πολιτισμό και την ιστορία του, αλλά αυτό που μας ώθησε να πάρουμε την απόφαση ήταν πως θέλαμε να μάθουμε καλά την Κινεζική γλώσσα και να κάνουμε κάτι το διαφορικό. Να κάνουμε την υπέρβαση, όπως μας προέτρεπε ο πατέρας μας. Μην ξεχνάμε ότι πήγαμε στην Κίνα πριν 7 χρόνια εν μέσω της κρίσης στην Ελλάδα, που οι προοπτικές τότε για σπουδές στην Ελλάδα, ακόμα και στην Ευρώπη, δεν ήταν τόσο ρόδινες!
Σε ποια σημεία βλέπετε να συγκλίνουν οι δύο πολιτισμοί;
Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των δυο πολιτισμών και αυτό συμβάλλει στις άριστες σχέσεις που διατηρούν οι δυο λαοί σε όλα τα επίπεδα. Η Ελληνική γραφή και η Κινεζική χρονολογούνται στην ίδια εποχή. Οι φιλοσοφίες των σοφιστών της αρχαίας Ελλάδας έχουν πολλά κοινά με την φιλοσοφία του Κομφούκιου. Ο Σωκράτης και ο Κομφούκιος έζησαν περίπου την ίδια εποχή. Είναι γνωστό πως οι δύο πολιτισμοί, ο Ελληνικός και ο Κινεζικός έχουν δώσει τα φώτα τους και είναι οι πολιτισμοί με την μεγαλύτερη επίδραση στους πολιτισμούς της Δύσης και της Ανατολής αντίστοιχα. Για αυτό το λόγο στην κινεζική γλώσσα το όνομα της Ελλάδας είναι “Σιλά”, που σημαίνει “άλλος μεγάλος πολιτισμός”.
Ο κορωνοϊός έγινε αφορμή να στηρίξετε την υγεία στην Ελλάδα, μέσω Κίνας. Θα ήθελα να μας πείτε επιγραμματικά τις πρωτοβουλίες σας και την αποδοχή τους τόσο εδώ, όσο και στην Κίνα.
Ο κορωνοϊός μας βρήκε στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο το μόνο που θέλαμε είναι να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια διαδικτυακή δωρεά στα κινεζικά social media μας, καλώντας τους κινέζους φίλους να συνεισφέρουν για την αγορά μασκών για την κάλυψη αναγκών στις ελληνικές δημόσιες αρχές. Μέσα σε λίγες ημέρες μαζέψαμε 37.000 γουάν από κινέζους που αγαπάνε και στηρίζουν την Ελλάδα. Τα μηνύματα υποστήριξης ήταν πολύ συγκινητικά. Οι μάσκες δωρίστηκαν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Τουρισμού, στην Άμεση Δράση, στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Άγιοι Ανάργυροι, και στο 7ο Λύκειο Ν. Σμύρνης. Οι Ελληνικές Αρχές δέχτηκαν τη δωρεά με μεγάλη χαρά, ως ένδειξη υποστήριξης και φιλίας από τους απλούς κινέζους πολίτες.
Στην εποχή του κορωνοϊού ποιες αλλαγές διαπιστώνετε στη ζωή του κινέζικου λαού;
Διαπιστώνουμε από τις επαφές μας δυσκολίες στις μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, περισσότερη προσοχή και φροντίδα για την προσωπική τους υγιεινή, καθώς και επαγγελματική αβεβαιότητα για το μέλλον. Κατά τα αλλά η πανδημία ελέγχθηκε από τα αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η επιτυχία της οφείλεται και στην πειθαρχεία του Κινεζικού λαού.
Παρατηρείτε να έχει περιοριστεί η διάθεση για μετακινήσεις και ταξίδια των Κινέζων;
Βέβαια, ιδίως στις χώρες Σέγκεν. Στην Ελλάδα π.χ. υπάρχει πτήση κάθε Σάββατο, πολλοί Κινέζοι τουρίστες και επιχειρηματίες θέλουν να έλθουν, αλλά αδυνατούν γιατί δεν μπορούν να βγάλουν βίζα από τα προξενεία μας στην Κίνα. Εξάλλου ακόμα ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι η καραντίνα 14 ημερών που επιβάλλει η Κινεζική κυβέρνηση μετά την επιστροφή των πολιτών της στην Κίνα. Κάποιοι φίλοι μας είναι επιφυλακτικοί να ταξιδέψουν γιατί φοβούνται την έξαρση του Covid 19 σε χώρες Σέγκεν μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Άλλοι γνωστοί μας έχουν γράψει τα παιδιά τους σε σχολείο στην Αθήνα, αλλά δεν μπορούν να έλθουν διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την άδεια παραμονής τους και το Προξενείο δεν τους εκδίδει βίζα, βάση οδηγιών του Υπουργείου Εξωτερικών.
Μετά την πανδημία, πόσο εύκολα θα επιστρέψετε και πάλι στην Κίνα;
Εδώ και 7 μήνες ζούμε στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Δεν μας πειράζει να γυρίσουμε πίσω όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ξέρουμε πως οι Κινέζοι τηρούν πολύ αυστηρά τα μέτρα προστασίας και ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί εμβόλιο και όλα θα επανέλθουν σύντομα στην ομαλότητα. Τώρα που τελειώσαμε τις σπουδές μας και μετά την απονομή του τίτλου “Πρέσβειρες Τουρισμού” οι ευθύνες είναι ποιο μεγάλες και τα ταξίδια μας Ελλάδα-Κίνα θα είναι πιο συχνά.
Διδάσκετε δωρεάν ελληνικά σε κινέζους διαδικτυακά. Αγαπάνε τη γλώσσα μας; Βρίσκετε απήχηση;
Όταν αρχίσαμε να διδάσκουμε ελληνικά μέσω των βίντεο μας δεν περιμέναμε πως ήδη υπάρχουν αρκετοί Κινέζοι που αγαπάνε την γλώσσα και θέλουν να την μάθουν, η απήχηση ήταν τεράστια από την πρώτη στιγμή. Τώρα έχουμε περίπου 2.000 ενεργούς μαθητές.
Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την προβολή της Ελλάδας στην Κίνα του 1,5 δις. κατοίκων;
Δύο ήταν οι λόγοι. Καταρχήν γιατί στην Κίνα δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες για την χώρα μας (μόνο γενικές) και πολλές φορές όταν λέγαμε πως είμαστε Ελληνίδες δεν ήξεραν καν που είναι η Ελλάδα. Οι πιο πολλοί ξέρανε περισσότερο για την Σαντορίνη, παρά για την Ελλάδα. Έτσι αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση. Με τα βίντεο που δημιουργούμε και προβάλουμε, όχι μόνο ερχόμαστε πιο κοντά στη χώρα μας και η νοσταλγία προς την Ελλάδα μίκραινε, αλλά παράλληλα ενημερώναμε τους Κινέζους για τις ομορφιές της πατρίδας μας, κάτι που μας έκανε να νιώθουμε όμορφα!
Τι σας λένε οι Κινέζοι που μετά από προτροπή σας επισκέφτηκαν την Ελλάδα;
Τρελαίνονται με τις ομορφιές του τόπου μας! Μας στέλνουν φωτογραφίες και μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Πρόσφατα ανεβάσαμε κάποιες φωτογραφίες και μικρά βίντεο από το οδοιπορικό μας στην Κεφαλονιά και ήδη έχουμε λάβει πολλά μηνύματα από Κινέζους, που ετοιμάζονται να επισκεφτούν το νησί και θέλουν πληροφορίες.
Το να κουβαλάτε στις πλάτες σας τον τίτλο “πρέσβειρες του Ελληνικού Τουρισμού”, είναι βαρύ φορτίο;
Φυσικά, είναι μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα και τεράστια ευθύνη. Η προώθηση της μοναδικής μας χώρας στην Κίνα είναι και θα είναι ένα από τους σημαντικότερους στόχους της ζωή μας.
Το greek_twins κάνει θραύση στην Κίνα. Που θα θέλετε να το φτάσετε;
Όσο πιο ψηλά μπορούμε κερδίζοντας την αγάπη των ανθρώπων που μας ακολουθούν και θα μας ακολουθήσουν στο μέλλον. Ο στόχος μας είναι όλη η Κίνα να ανακαλύψει μέσω των βίντεο μας τις ομορφιές του τόπου μας και περισσότεροι Κινέζοι να μιλούν Ελληνικά.
Σπουδάσατε οικονομικά. Θα συνδυάσετε τις σπουδές σας με τον τουρισμό;
Ότι και να κάνουμε στο μέλλον οι γνώσεις οικονομικών που αποκτήσαμε από το πτυχίο μας και το MBA θα είναι πάντα χρήσιμες και ιδιαίτερα στο κομμάτι του τουρισμού και του εμπορίου. Αν για κάτι είμαστε σίγουρες, είναι ότι δεν θα σταματήσουμε να προβάλουμε την Ελλάδα μας ως έναν κορυφαίο προορισμό.
Το μεγάλο όνειρο που έχετε για το μέλλον σας ποιο είναι;
Να καταφέρουμε οι Κινέζοι να μιλάνε τη γλώσσα μας και να επισκέπτονται την Ελλάδα!
Συζήτηση σχετικά με post