Από την επίπλωση των ανακτόρων και του Μεγάρου Μαξίμου ως τις χρυσές δουλειές στα εμιράτα, την χρεοκοπία και το σχέδιο διάσωσης.
Της Μαρίας Σμιλίδου
Εισέρχεται σε νέα εποχή η «Βαράγκης» με την είσοδο του Κύπριου επενδυτή Μάριου Κυριάκου στο μετοχικό κεφάλαιο της εμβληματικής επιπλοποιίας. Η είδηση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες Alpha Bank και Eurobank συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με στόχο την εύρεση του κατάλληλου επενδυτή. Με ιστορία που μετρά 120 χρόνια η τέταρτη γενιά των Βαράγκηδων και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Βαράγκης έβαλε για ακόμη μια φορά την σφραγίδα «δια χειρός Βαράγκη» για την αλλαγή σελίδας. Ενώ οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στην αγορά ανέφεραν ότι είναι ζήτημα χρόνου να κλείσει η συμφωνία με Άραβα επενδυτή, και συγκεκριμένα με την Καταριανή Advance Construction Traiding & Contracting WLL, τελικά έγινε η έκπληξη. Στρατηγικός επενδυτής στην συμφωνία για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση τελικώς ανακοινώθηκε ο πρώην πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας KPMG Μάριος Κυριάκου ο οποίος προτίθεται να διαθέσει κεφάλαια για την «αιμοδοσία» της εταιρείας δίνοντας σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην συνέχεια της εμβληματικής επιχείρησης. Για όσους γνωρίζουν καλά τον Δημήτρη Βαράγκη, η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την επιλογή Έλληνα επενδυτή αποτελεί λογική συνέχεια της φιλοσοφίας ζωής που ο ίδιος ακολουθεί. Ιδεολόγος και άνθρωπος των τεχνών. Με εκείνη τη φλόγα που σιγοκαίει μέσα του ως συνεχιστή της τέταρτης γενιάς και ασίγαστο μεράκι για την τέχνη ξύλου, τόλμησε την ρευστοποίηση εταιρικών και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων για να βγει η εξίσωση της εξυγίανσης ώστε ο ίδιος στο τιμόνι να εκπληρώσει το όραμα της νέας εποχής για την επιχείρηση.
Το σχέδιο εξυγίανσης
Η παλιά εταιρεία δίνει πλέον τα σκήπτρα στην νεοσυσταθείσα Varangis Furniture & Interiors A.E. το σύνολο των μετοχών της οποίας περνούν πλέον στην κυπριακή Vericon Professional Services Ltd. Στον νέο φορέα, με βάση τη συμφωνία, μεταβιβάζεται το 97,8% του ενεργητικού της «Βαράγκης» συνολικού ύψους 3,398 εκατ. Το αντάλλαγμα για τη μεταβίβαση των στοιχείων του ενεργητικού ανέρχεται σε περίπου 2,6 εκατ., το οποίο θα καταβάλει η Varangis Furniture & Interiors για την αποπληρωμή των τραπεζικών υποχρεώσεων που παραμένουν στην παλιά εισηγμένη εταιρεία. Η συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης της επιχείρησης, εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει την αποπληρωμή υποχρεώσεων ίσων με 5,5 εκατ. από το σύνολο των 25 εκατ. Η συζήτηση για την επικύρωσή της έχει οριστεί για τις 10 Οκτωβρίου από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θηβών.
Το who is who του Μ.Κυριάκου
Ο άνθρωπος πίσω από την Vericon είναι ο τέως κραταιός άνδρας της KPMG στην Eλλάδα και την Kύπρο. Την περασμένη άνοιξη λόγω συνταξιοδότησης αποχώρησε από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ενώ λίγους μήνες αργότερα, αποφασίζει να κάνει το άλμα. Με μια μεγάλη δρασκελιά περνά από τον ρόλο του συμβούλου στον ρόλο του επενδυτή αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία να γίνει το πρόσωπο «κλειδί» στην επιχείρηση διάσωσης της Bαράγκης. Ο Μ.Κυριάκου με εκτεταμένη εμπειρία σε μετασχηματισμούς, συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, αναλαμβάνει το επιχειρηματικό σκέλος στην μετεξέλιξη της επιχείρησης ενώ ο Δ.Βαράγκης θα εμμείνει στη δημιουργία και την συνεχή επέκτασή της με το βλέμμα στραμμένο στις «χρυσές» δουλειές της Μέσης Ανατολής οι οποίες αποτελούν και το 98% του εκτελούμενου τζίρου.
Με ιστορία βαριά
Η ιστορία της Βαράγκης θα μπορούσε είναι μυθιστορηματική. Ξεκινά το 1900 από τον πρώτο εραστή του επίπλου, τον Θεμιστοκλή Βαράγκη απόφοιτο της Διπλαρείου Σχολής επιπλοποιίας εκείνης της εποχής. Μαζί με τον φίλο του Ν.Αθηναίο ξεκινούν από ένα εργαστήρι ποιοτικού επίπλου 60τμ στη Σόλωνος και πριν ακόμη κλείσουν μια δεκαετία η φήμη τους είχε φτάσει ως τη βασιλική οικογένεια. Το 1907 ο Θεμιστοκλής με τον συνεργάτη του κλήθηκαν να αναλάβουν την επίπλωση των ανακτόρων του Τατοΐου. Η συνέχεια ήταν απογειωτική καθώς τα έπιπλα Βαράγκης είχαν γίνει συνώνυμο ποιότητας και μαγνήτιζαν τις τάξεις της υψηλής αθηναικής κοινωνίας. Στα επόμενα 15 χρόνια το εργαστήρι εξελίσσεται σε εργοστάσιο πρώτα στην Λεωνίδου, και αργότερα στην Ιερά Οδό. Την εποχή του μεσοπολέμου τα σκήπτρα αναλαμβάνει ο γιος του ιδρυτή, Δημήτρης Βαράγκης ο οποίος διαθέτει σπουδές στο Παρίσι. Έρχονται χρυσά βραβεία από τη ΔΕΘ και συνεχής καταξίωση η οποία αποτυπώνεται με τη ζήτηση για επίπλωση εμβληματικών κτιρίων όπως αυτά της «Μεγάλης Βρετανιας», του κοσμικού Zonar’s, του King George, και της Παλαιάς Βουλής. Τα έπιπλά της Βαράγκης πλέον υπήρχαν σε όλα τα καλά σπίτια της αθηναϊκής ελίτ. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής η επιχείρηση «κρατιέται». Το 1955 αναλαμβάνει ο γιος του Δημήτρη, ο Θεμιστοκλής ο οποίος το 1970 κατακτά το Παρίσι εξαπλώνοντας τη φήμη της επιχείρησης στην καρδιά της Ευρώπης. Αργότερα την δεκαετία του 1980 επεκτείνει το δίκτυο της λιανικής και το 1998 μπαίνει στο χρηματιστήριο. Και ερχόμαστε στο σήμερα, στην τέταρτη γενιά της οικογένειας με τη διοίκηση του Δημήτρη Βαράγκη, ο οποίος πέφτει στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Αν και προσφεύγει σε τραπεζικό δανεισμό, παραλλήλως ρίχνει ζεστό χρήμα στην εταιρεία ενώ κινείται έξυπνα με δουλειές στις πλούσιες χώρες του Περσικού. Αναλαμβάνει την επίπλωση παλατιών, μυθικών θαλαμηγών, και ανακτόρων στα ΗΑΕ. Η συνέχεια έπεται «δια χειρός Βαράγκη».
Συζήτηση σχετικά με post