Συχνά πυκνά αναρωτιόμαστε και προσπαθούμε να αναλύσουμε τις δύο γραμμές με τις οποίες κινείται η Γερμανία στο θέμα της Ελλάδας. Από τη μία φαίνεται να έχουμε τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε και απ’ την άλλη, την ποιο διαλλακτική γραμμή Μέρκελ.
Πως προκύπτουν όμως αυτές οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις; Ίσως να έχει να κάνει με τα δικά τους αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, ίσως έχει να κάνει με τις μελλοντικές βλέψεις που έχει ο καθένας για τον εαυτό του, σε σχέση με το δικό του αύριο στην Ευρώπη. Και μιας και καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται όλη η Ευρώπη να είναι Γερμανοκρατούμενη, μάλλον προσπαθούν να πάρουν όσο το δυνατόν καλύτερη θέση μάχης.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε – με βάση πληροφορίες μας – ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη μέρα για την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σόιμπλε, μετά την εγκατάλειψη του θώκου που βρίσκονται τώρα.
Η κα. Μέρκελ αποχωρώντας από την Καγκελαρία της Γερμανίας προσδοκά να αναλάβει θέση ως Επικεφαλής της Ευρώπης (πιθανά στη θέση του κ. Γιούνκερ), αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες, έτσι ώστε να ολοκληρώσει το Ευρωπαϊκό της όραμα. Εξ αυτού του λόγου, στην παρούσα φάση είναι αποφασισμένη για συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς οι φιλοδοξίες της δεν θα μπορούσαν να ευοδωθούν έχοντας στις πλάτες της την έξοδο μιας χώρας από τη ζώνη του Ευρώ.
Ο κ. Σόιμπλε από την πλευρά, ελέγχοντας τον Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων, τον Ελεγκτικό Φορολογικό Τομέα, καθώς και τις Μυστικές Υπηρεσίες της Γερμανίας, χτίζει τα δικά του Ευρωπαϊκά όνειρα. Η δικιά του βλέψη είναι να γίνει ο Υπερυπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά με τόσο αυξημένες αρμοδιότητες, που να μπορεί να απορρίπτει ακόμη και προϋπολογισμούς κρατών, έτσι ώστε να οικοδομήσει την Ευρώπη της λιτότητας που φαντάζεται.
Οι προσδοκίες των δύο ισχυρών προσώπων της Γερμανίας και της Ευρώπης, όπως γίνεται κατανοητό είναι μεταξύ τους αλληλοσυγκρουόμενες, καθώς δύο Γερμανοί δεν χωρούν στο τιμόνι της Ευρώπης. Μέσα λοιπόν από την Ελλάδα (ή καλύτερα και την Ελλάδα), προσπαθούν να πάρουν όσο το δυνατόν καλύτερη θέση για την επίτευξη των στόχων τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στα καθ΄ ημάς.
Εκτός… Εκτός και αν η Ευρώπη θέλει να γίνει μια χώρα πέριξ της Γερμανίας και επιλέξει και τους δύο!
Συζήτηση σχετικά με post