Η Temu βρίσκεται στο μικροσκόπιο τόσο από την Επιτροπή όσο και από τα κράτη μέλη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αίτημα για πληροφορίες στην Temu σχετικά με εμπόρους που πωλούν παράνομα αγαθά στην αγορά της βάσει του νόμου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), σύμφωνα με δελτίο τύπου την Παρασκευή (11 Οκτωβρίου).
Η Temu, που ανήκει στην PDD Holdings, συγκαταλέγεται στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο έλεγχο σχετικά με τις πωλήσεις παράνομων αγαθών. Ο ιδρυτής του, Colin Huang, είχε ιδρυθεί στο παρελθόν και ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Pinduoduo, ενός από τους μεγαλύτερους ηλεκτρονικούς λιανοπωλητές της Κίνας.
Αυτό το αίτημα θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την Επιτροπή να ξεκινήσει επίσημη έρευνα στο πλαίσιο του DSA. Η Temu καλείται να απαντήσει έως τις 21 Οκτωβρίου, αναφέροντας λεπτομερώς τα μέτρα που έχει λάβει για τον μετριασμό της «παρουσίας και επανεμφάνισης εμπόρων που πωλούν παράνομα προϊόντα στην ηλεκτρονική αγορά της» και εκείνων που λαμβάνονται για τη μείωση των κινδύνων διάδοσης παράνομων προϊόντων και των απειλών για την προστασία και την υγεία των καταναλωτών .
Ωστόσο, τον Μάιο, η Temu χαρακτηρίστηκε ως μια πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα (VLOP), που σημαίνει ότι έπρεπε να συμμορφωθεί με αυστηρότερους κανόνες βάσει του DSA, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης και του μετριασμού συστημικών κινδύνων – όπως η διάδοση μη ασφαλών και απομιμήσεων προϊόντων – έως τις 3 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την DSA, τα VLOP είναι πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίες συνεπάγονται «συστημικό κίνδυνο» για την κοινωνία και πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο καθεστώς ελέγχου περιεχομένου.
Η Temu έλαβε το αίτημα και συνεργάζεται πλήρως, δήλωσε στο Euractiv εκπρόσωπος της εταιρείας. Η εταιρεία έχει «λάβει περαιτέρω σημαντικά μέτρα από τότε που χαρακτηρίστηκε VLOP» και συνεχίζει να «βελτιώνει» τις πρακτικές της, είπαν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζητά πληροφορίες από την Temu. Τον Ιούνιο, ζητήθηκε από την πλατφόρμα να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με μηχανισμούς που επιτρέπουν στους χρήστες να επισημαίνουν παράνομα προϊόντα.
Τα κράτη μέλη ασκούν πίεση σε αυτόν τον τομέα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία ζήτησαν από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να «επιβάλουν αυστηρά» το DSA για τα VLOP, συμπεριλαμβανομένης της Temu.
Τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτές τις πλατφόρμες δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, διαπίστωσαν οι αρχές προστασίας των καταναλωτών και εποπτείας της αγοράς, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.
Πηγή: https://www.euractiv.com
Συζήτηση σχετικά με post