Το ζήτημα του μεγάλου προβλήματος που δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναιρεί τη δυνατότητα εκτός ορίων δόμησης σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο που να έχει αναγνωριστεί με διοικητική πράξη, φέρνει στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, μαζί με το Βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιο Καββαδά.
Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί σημαντικά προβλήματα, όπως:
α) η αναστολή διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών που βρίσκεται σε εξέλιξη.
β) το πάγωμα της αγοράς ακινήτων για αυτά τα οικόπεδα, αφού ακυρώνονται ή αναστέλλονται αγοραπωλησίες ή επενδύσεις.
γ) η απαξίωση της περιουσίας των πολιτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικροϊδιοκτήτες.
Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η προϋπόθεση που θέτει η συγκεκριμένη απόφαση για την ύπαρξη κοινόχρηστου δρόμου που να έχει αναγνωριστεί με διοικητική πράξη στην πρόσοψη του οικοπέδου, προσκρούει σε αντικειμενικά προβλήματα, αφού στα νησιά αλλά και σε χωριά στην ηπειρωτική χώρα, δεν υπάρχουν αναγνωρισμένοι κοινόχρηστοι δρόμοι με απόφαση διοικητικού οργάνου, κάτι που το γνωρίζουν όλοι.
Συνήθως, πρόκειται για μικρούς δημοτικούς ή αγροτικούς δρόμους, χωματόδρομους ή για δρόμους που έχουν ασφαλτοστρωθεί ή τσιμεντοστρωθεί από τους δήμους και τις πρώην κοινότητες.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι αν ξεκινήσει τώρα η διαδικασία σύνταξης μελετών για τον χαρακτηρισμό δρόμων, είναι βέβαιο ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δεν θα λύσει το πρόβλημα της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών ή και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.
Ο κ. Κόνσολας προτείνει να δοθεί άμεσα λύση, είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με την έκδοση εγκυκλίου, κανονιστικού χαρακτήρα, από την Πολιτεία, που θα απλοποιεί το πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό και την αναγνώριση κοινόχρηστων δημοτικών δρόμων.
Με αυτό τον τρόπο δεν θα αχρηστευτεί η ακίνητη περιουσία των πολιτών.
Συζήτηση σχετικά με post