Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Τι αναμένεται από τη συνάντηση με Ερντογάν

Σχόλιο

Δύο μήνες μετά το τετ α τετ που είχαν στην Άγκυρα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται πάλι αυτή τη φορά στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση «κλείδωσε» και επίσημα για την Τετάρτη με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν ότιοι δίαυλοι επικοινωνίας διατηρούνται ανοιχτοί σε ανώτατο επίπεδο σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαγράφουν θετική τροχιά και να προχωρούν σε μια σύντομη επισκόπηση των διμερών θεμάτων.

Ήδη, άλλωστε, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, θέτοντας όλα τα δεδομένα επί τάπητος.

Στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο αρχηγός στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης υποδέχθηκε στο ναύσταθμό Σαλαμίνας τον τούρκο ομόλογό του, Καντίρ Γιλντίζ. Ο Τούρκος αξιωματικός είχε εθιμοτυπική συνάντηση και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Ναυτικού.

Παρά πάντως τη θετική ατμόσφαιρα και λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση της μαύρης επετείου του Αττίλα, ο Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει παρανόμως και κόντρα στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών ζήτημα διεθνούς αναγνώρισης των κατεχόμενων.

Το κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Θα καταγγείλει τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας

Σε ανώτατο επίπεδο θα θέσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της προκλητικής ρητορικής της πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα αναφερθεί στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.

Θα εστιάσει σε σειρά δηλώσεων οι οποίες αντίκεινται στη συμφωνία των Πρεσπών. Θα τονίσει ότι το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι στο ΝΑΤΟ οφείλεται και στη συμφωνία που έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη.

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με Αμερικανούς γερουσιαστές, αλλά και στη συζήτηση στο Council of Foreign Affairs με τον πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ξεκινά με σημαντικές επαφές με παράγοντες της γερουσίας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το εξαιρετικό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο απολαμβάνει διακομματικής αναγνώρισης στις ΗΠΑ. Ακόμα, προσθέτουν ότι έγινε αναφορά στο ισχυρό αποτύπωμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συζήτησαν ακόμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Στις 19:00, ώρα Ελλάδος, θα συμμετάσχει στο think tank Council of Foreign Affairs με τον πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ και στη συνέχεια στις 12 τα μεσάνυχτα, θα συμμετέχει στην επετειακή εκδήλωση για την 75η επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύνοδος Κορυφής: Βασικό ζήτημα ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αιματηρά πλήγματα των Ρώσων

Ως δοκιμασία για τον οικοδεσπότη της, Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον από αμερικανικά μέσα. Η συζήτηση για την κατάσταση της υγείας του και οι πιέσεις για να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα φαίνεται να επισκιάζουν ακόμη και την ίδια την ατζέντα της Συνόδου.

Καμία ανησυχία αναφέρει και ο Όλαφ Σολτς, από τους πρώτους ηγέτες που σχολίασαν το θέμα.

Στην ατζέντα βασικό ζήτημα παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα τελευταία 24ωρα και ενόψει της Συνόδου οι ρωσικές επιθέσεις εντάθηκαν με πλήγμα ακόμη και στο Κίεβο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επιθυμεί διακαώς την ένταξή της χώρας του και πάλι θα δει τις προσδοκίες του να διαψεύδονται καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ηγετών. Το Κρεμλίνο πάντως διαμηνύει ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του επόμενου τριημέρου.

Το σίγουρο είναι πως θα συζητηθούν οι τελευταίες κινήσεις του Βίκτορ Όρμπαν. Οι Σύμμαχοι δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τις επισκέψεις του σε Ρωσία και Κίνα, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να τις χαρακτηρίζει «αποστολές για την ειρήνη».

Επίσης, όπως έχουμε πει πολλές φορές, υπάρχει ένας απλός τρόπος να τελειώσει η διαμάχη που προκάλεσε η Ρωσία και αυτός είναι να σταματήσει τον πόλεμο.

Με δική του ατζέντα ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον και ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, ενώ πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, κάλεσε όλους τους ηγέτες να μην εμπλακούν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το 1999, όταν η Σύνοδος είχε γίνει και πάλι στην Ουάσιγκτον ήταν ο εορτασμός των 50 ετών. 25 χρόνια μετά η αμερικανική πρωτεύουσα υποδέχεται και πάλι τους ηγέτες του ΝΑΤΟ σε ημερομηνία ορόσημο. Τότε ήταν ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας, τώρα η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή. Οι προκλήσεις ακόμη περισσότερες, με τη συνοχή της Συμμαχίας να δοκιμάζεται και πολλούς ηγέτες της να έχουν εσωτερικά ζητήματα να λύσουν.

Πηγή: ERTNews

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post