Η αξία της συνάντησης Ομπάμα – Βαρουφάκη

Σχόλιο

Όλοι παρακολούθησαν την 12λέπτη δημόσια συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Γιάνη Βαρουφάκη στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας, καθώς επίσης ότι ήταν η πρώτη φορά που πρόεδρος των ΗΠΑ, συνομίλησε με κάποιον Έλληνα υπουργό για τόσο χρονικό διάστημα στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Ήταν όμως τόσο σημαντική αυτή η συνάντηση όσο την παρουσίασαν και αν ναι γιατί;

Ας δούμε λίγο το σκηνικό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο ester room (ανατολικό δωμάτιο) του Λευκού Οίκου, όπου όλοι οι καλεσμένοι – κυρίως από την Ελληνική ομογένεια – περιμένουν όρθιοι τον Αμερικανό Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Οι κκ Ομπάμα και Μπάιντεν μπαίνουν, κατευθύνονται στο χαμηλό βάθρο και ο Μπ. Ομπάμα απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προχωρά σε μια σύντομη απάντηση και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Ομπάμα κατεβαίνει – για πρώτη φορά – και συνομιλεί για 12 λεπτά με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών. Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή. Πάμε τώρα στην αξία της.

Η χθεσινή απόφαση Ομπάμα να κατέβει και να συνομιλήσει με τον Έλληνα Υπουργό είναι αποτέλεσμα της βούλησής του. Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο να συναντηθεί κάποιος με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αν ο ίδιος δεν το θέλει, αν ο ίδιος δεν θέλει να σηματοδοτήσει πράγματα. Και χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος ήθελε να αποδείξει ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας αυτή την κρίσιμη ώρα. Ήθελε να πει ότι εκφράζει τη συμπαράστασή του και να ζητήσει «ευελιξία» από όλους.

Δώδεκα λεπτά είναι πολλά. Πάρα πολλά. Η χθεσινή συνάντηση ήταν μια καλή στιγμή για την Ελλάδα και μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει. Όταν η χώρα χάνει σε κύρος και αξιοπιστία όλα αυτά τα χρόνια, όταν σε λοιδορούν και σε χλευάζουν, τέτοιες ευκαιρίες ψάχνεις. Και όταν την ευκαιρία στη δίνει ο ίδιος ο Ομπάμα, τότε μόνο για καλό μπορεί να είναι. Αρκεί να μην γίνουν και πάλι λάθη.

Υ.Γ. 1 Να μην ξεχάσουμε τη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση «κατά τρόπο συντεταγμένο».

Υ.Γ. 2 Να μην ξεχνάμε επίσης την παρεμβατική δύναμη και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ομογένεια και σε οικονομική, αλλά και σε πολιτική επιρροή.

Πηγή: radiourgia.gr

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post