Κοινά μηνύματα από μέσα και απ΄ έξω, προς τα μέσα και προς τα έξω

Σχόλιο

Κοινό μήνυμα με αποδεκτές σε εξωτερικό και εσωτερικό έστειλαν με δήλωσή τους ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ. Αφού κατέγραψαν την πρόοδο των συνομιλιών, στη συνέχεια έδειξαν την διάθεση που υπάρχει, ώστε να συμφωνήσουν σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά. Μέσα από δύο φράσεις. Φράση πρώτη: «Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος». Και φράση δεύτερη: «Συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Οι δύο αυτές φράσεις προφανώς έτυχαν πολλών ερμηνειών και γι΄ αυτό το λόγο, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε διευκρινήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά.

 

«Μέσω της κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Υποστηρίζει:

– Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα,

-Ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές».

 

Επικοινωνία Τσίπρα – Ολάντ

Να σημειώσουμε ότι εκτός από το κοινό ανακοινωθέν Γιούνκερ – Τσίπρα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπου «η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.¨

 

Κοινή δήλωση των θεσμών

Κοινή δήλωση σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, υπήρξε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην οποία δηλώνουν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Τα θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου.

Και τα τρία θεσμικά όργανα εργάζονται σκληρά για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου στις 11 Μαΐου».

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post