Στίγκλιτζ, Πικετί, Ντ΄ Αλέμα ζητούν «Λογική και Ανθρωπιά» για την Ελλάδα

Σχόλιο

Κοινή επιστολή διακεκριμένων οικονομολόγων φιλοξενούν οι Financial Times, μέσω της οποίας οι εταίροι της Ελλάδας καλούνται να επιδείξουν «λογική και ανθρωπιά» απέναντι στην Αθήνα. Την επιστολή συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτζ, ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί – συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα» – ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο ντ΄Αλέμα, καθώς και ο Αμερικανός Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ που μεταξύ άλλων υπήρξε και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές.  Ιδού το κείμενο:

Την ύστατη στιγμή, μια έκκληση για οικονομική λογική και ανθρωπιά

«Κύριοι, το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, η οποία τώρα φθάνει στο αποκορύφωμά της.  Για να αποτραπεί η αποτυχία, χρειάζονται υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της ΕΕ, ανοχή και χρηματοδότηση για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάκαμψης, και για την προάσπιση της ενότητας της ευρωζώνης. Από την Ελλάδα, αξιόπιστες δεσμεύσεις που θα δείχνουν πως, παρ΄ ότι τάσσεται κατά της λιτότητας, στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και επιθυμεί να παίξει έναν θετικό ρόλο στην ΕΕ.

Σε μια επιστολή προς τους FT τον Ιανουάριο, αρκετοί από εμάς έλεγαν: «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αν διαχωρίσουμε τις μεταρρυθμίσεις από τη λιτότητα: το να καταδικάζουμε τη λιτότητα δεν σημαίνει ότι είμαστε αντι-μεταρρυθμιστές». Έξι μήνες μετά,  μας προκαλεί τρόμο το γεγονός ότι η λιτότητα υπονομεύει τις βασικές μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ θα έπρεπε να συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση: περισσότερο απ΄ όλα για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.

Η λιτότητα μειώνει κάθετα τα έσοδα από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, και περιορίζει τα περιθώρια για να γίνει η δημόσια διοίκηση αποδοτική και κοινωνικά αποτελεσματική.  Και οι συνεχείς υπαναχωρήσεις που απαιτούνται από την κυβέρνηση σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει την πολιτική υποστήριξη και, ως εκ τούτου την ικανότητα να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Είναι λάθος να ζητείται από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε ένα παλαιό πρόγραμμα το οποίο έχει πασιφανώς αποτύχει, έχει απορριφθεί από τους έλληνες ψηφοφόρους και το οποίο μεγάλος αριθμός οικονομολόγων (συμπεριλαμβανομένων ημών) θεωρεί ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση εξ αρχής.

Είναι σαφές πως μια αναθεωρημένη, μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους θεσμούς των πιστωτών είναι αναγκαία: Διαφορετικά η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη και κάτι τέτοιο θα επιφέρει μεγάλους κινδύνους στις οικονομίες όλης της Ευρώπης και του κόσμου, ακόμη και για το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα της ευρωζώνης το οποίο υποτίθεται πως πρέπει να ενισχυθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική ελπίδα για νομιμότητα στην Ελλάδα. Μια αποτυχία να επιτευχθεί συμβιβασμός θα υπονομεύσει τη δημοκρατία και θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ριζοσπαστικές και δυσλειτουργικές προκλήσεις, θεμελιωδώς εχθρικές προς την ΕΕ.

Σκεφτείτε, από την άλλη πλευρά, μια ταχεία κίνηση προς ένα θετικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη στην Ελλάδα (και στην ΕΕ ως σύνολο), με τη χρήση της μαζικής οικονομικής ισχύος της ευρωζώνης για να προωθηθεί η ανάπτυξη, να διασωθούν οι νέοι Ευρωπαίοι από την μαζική ανεργία, με μέτρα τα οποία θα ενίσχυαν την απασχόληση σήμερα και την ανάπτυξη στο μέλλον. Και τα δύο αυτά βήματα θα μεταμόρφωναν την οικονομική δυναμική της ΕΕ και θα την καθιστούσαν για μια ακόμη φορά πηγή υπερηφάνειας για τους ευρωπαίους πολίτες.

Η μεταχείριση της Ελλάδας θα στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Όπως και το σχέδιο Μάρσαλ, ας είναι αυτή η μεταχείριση μια συμπεριφορά ελπίδας κι όχι απελπισίας».

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post