HAIR THE MUSICAL

Σχόλιο

Επιστρέφει το ίδιο δυναμικό, το ίδιο προκλητικό από την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 

Στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ – ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Γράφει ο Γιάννης Γαβρίλης

Ήταν Οκτώβριος του 1967 όταν έκανε πρεμιέρα  το υπερβατικό Μιούζικαλ ”HAIR”   σε κείμενα και στίχους των Τζέιμς Ράντο και Τζερόμ Ράνι και μουσική του Γκαλτ Μακ Ντέρμοτ, στο Joseph Papp’s Public Theater της Νέας Υόρκης και εν συνεχεία στο Θέατρο Μπροντγουέι, το 1977.   Μεταφέρθηκε  στον κινηματογράφο το 1979, με τον ίδιο τίτλο  σε σκηνοθεσία του Μίλος Φόρμαν.

Ενδιαφέρον έχει να αναφερθούμε στην αναστάτωση και την αμηχανία των κριτικών που προκάλεσε. Και όχι μόνο σε αυτούς. Σοκάρισε  και μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. Το έργο αναφερόταν στη  πολιτιστική έκφραση της διαμαρτυρίας της αμερικανικής νεολαίας εναντίον του κατεστημένου, που είχε επιβάλει η φρίκη του Πολέμου του Βιετνάμ, την τραγωδία του ρατσισμού που οδήγησε σε αλλεπάλληλες εξεγέρσεις των μαύρων στις πόλεις των Η.Π.Α., τη ζωή που τα “παιδιά των λουλουδιών”, οι χίπις, ήθελαν να αρνηθούν με τον πρωτόγονο τρόπο ζωής τους. Αναφορές που κατ΄ εντολή της Αμερικανικής εξουσίας και όχι μόνο, έπρεπε πάση θυσία να κρυφτεί ”κάτω από το χαλί”. Να ρίξει στάχτη στα μάτια των Αμερικανών πολιτών.

Το ”HAIR” στην Ελλάδα

Με κάτι που ίσως έχει ξεχαστεί.  Η Ελληνική εκδοχή του ”Hair”,  ανέβηκε για πρώτη φορά, στο κλαμπ Piper (Φιλελλήνων και Νικοδήμου), στις αρχές Μαΐου του 1970 και εν συνεχεία στο Θέατρο ”Γκλόρια”. Ο Γιάννης Πετρίτσης είχε γράψει τα ελληνικά λόγια στα τραγούδια, που ακούγονταν στην αθηναϊκή παράσταση και την ενορχήστρωσή τους είχε αναλάβει ο μαέστρος Σπύρος Καρδάμης. Αν και είχαν συμπεριληφθεί μόνο οκτώ τραγούδια από το αυθεντικό, η νεολαία της εποχής την υποδέχτηκε με ενθουσιασμό. Μάλιστα κριτική σε αυτή τη παράσταση έκανε και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το καλοκαίρι του 1970 το ελληνικό ”Hair”, που είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στο Θέατρο Γκλόρια, θα εντασσόταν (ένα μικρό μέρος του) στην επιθεώρηση των Κώστα Νικολαΐδη-Ηλία Λυμπερόπουλου «Έρχονται δεν Έρχονται», που θα ανέβαινε στο Θέατρο του Εθνικού Κήπου από τον μουσικό θίασο Ρένας Βλαχοπούλου-Σταύρου Παράβα- Νινής Τζάνετ, με την σύμπραξη των Ελένης Προκοπίου-Γκιζέλας Ντάλι και Φώτη Μεταξόπουλου-Νάντιας Φοντάνα. Σ’ εκείνο το συντομευμένο επεισόδιο θα συμμετείχαν ο Γιάννης Πετρίτσης (που θα τραγουδούσε τα τραγούδια), δύο hippies από το πρώτο ανέβασμα (Philip Lawson και Caroline Nowell) και ακόμη ο Βαγγέλης Πλοιός, η Ρία Δελούτση κ.ά. Μαέστρος, όμως, τώρα, δεν θα ήταν ο Σπύρος Καρδάμης, αλλά ο Γιώργος Μουζάκης.

Η μεγάλη επιτυχία τής καλοκαιρινής παράστασης θα οδηγούσε τον επιχειρηματία Βασίλη Μπουρνέλλη να μεταφέρει την επιθεώρηση «Έρχονται δεν Έρχονται» (πάντα με το Hair ανάμεσα) και στη χειμερινή σεζόν 1970-71, στο Θέατρον Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11), μ’ έναν λίγο αλλαγμένο θίασο (βασικοί θιασάρχες τώρα ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Κώστας Χατζηχρήστος).

Οι νέες παραστάσεις θα ξεκινούσαν στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά ένα μήνα αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου, το έργο θα κατέβαινε, ύστερα από απόφαση της (χουντικής) Προεδρίας Κυβερνήσεως / Γενικής Διευθύνσεως Τύπου, καθώς κάποιοι θα ανακάλυπταν σ’ αυτό αντιχουντικούς υπαινιγμούς – που υπήρχαν, αλλά δεν σχετίζονταν με το ”Hair”.

50 χρόνια μετά, το 2017, ο Δημήτρης Μαλισσόβας επαναφέρει το Μιούζικαλ αυτό σε αθηναϊκή σκηνή, συγκεκριμένα στο Θέατρο ”Χώρα”.

Ο Δημ. Μαλισσόβας πραγματοποιεί ένα θεατρικό θαύμα. Έναν άθλο. Μεταφέρει στη σκηνή, αυτούσιο το καταγγελτικό αυτό Μιούζικαλ , σε δική του απόδοση και σκηνοθεσία και με ελληνικούς στίχους του  Αντρέα Κουρέντα. Μια παράσταση που με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, με την ενέργεια της, με την προσεκτική επιλογή των ηθοποιών και γενικότερα των συνεργατών, έμελε να αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα, παρ΄όλο που η σκηνή του Θεάτρου ”Χώρα” δεν ήταν η καταλληλότερη για αυτό το πληθωρικό Μιούζικαλ,  και συζητήθηκε επαρκώς. Τόσο για τις σκηνοθετικές οδηγίες του έμπειρου κ. Μαλισσόβα, όσο και για την ολοκληρωμένη, χωρίς καμία περικοπή του ροκ- Μιούζικαλ (γι’ αυτό και αναφέρεται ότι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα) ακριβώς όπως παιζόταν και στο εξωτερικό. Εντυπωσιακές οι ερμηνείες των ηθοποιών, που και τραγουδούσαν και χόρευαν παράλληλα, επιβλητική η ατμόσφαιρα όσο και η εποχή που διαδραματίζεται η υπόθεση, πειστικά να απεικονίζεται, είτε μέσω των σκηνικών, είτε από τα κοστούμια και τους φωτισμούς.

Αυτές ήταν οι εντυπώσεις που άφησε το ανέβασμα του ”HAIR” στην Ελλάδα το 2017.

Και τώρα επανέρχεται, αυτή τη φορά στο Θέατρο ”Ριάλτο- Αλέκος Αλεξανδράκης, εντάσσοντας στην διανομή του εκτός από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στις παραστάσεις του’ 17 και καινούριους, Ενώ και στους συντελεστές υπάρχουν νέα πρόσωπα  με σκοπό, υποθέτουμε, να δοθεί μια πιο φρέσκια οπτική, να ανανεωθεί σκηνικά το ”HAIR”στην ελληνική του απόδοση.

Ταυτότητα Παράστασης
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας

Χορογραφίες: Στεφανία Σωτηροπούλου
Μουσική διδασκαλία – διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Κουρέτας
Απόδοση Ελληνικών στίχων: Ανδρέας Κουρέτας
Φωτισμοί : Στέλλα Κάλτσου
Ενδυματολόγος: Γιώργος Σεγρεδάκης
Σκηνογράφος: Τέλης Καρανάνος
Μακιγιάζ: Make Up Lab by Yannis Marketakis
Hair styling: Κώστας Μπράτης
Φωτογραφίες παράστασης: Πάνος Γιαννακόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Σαμαρτζής
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Γιουφή
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη : Παναγιωτάς Δρόσου

Πρωταγωνιστούν:

Μαίρη Συνατσάκη,  Ίαν Στρατής, Ιάσονας Μανδηλάς, Κατερίνα Σούσουλα, Στέφανος Μουαγκιέ, Νικόλας Ραπτάκης, Έλενα Βακάλη, Ευγενία Λιάκου, Πάνος Μαλικούρτης, Δημήτρης Φριτζελάς, Ανδρέας Κουρέτας, Αντώνης Βλάχος, Γιώργος Γαζής, Ηλίας Σαμαρτζής

Πρεμιέρα  21 Οκτωβρίου 
για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων!

Παραστάσεις:
Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή

Ώρες παραστάσεων :

Πέμπτη.          20.00
Παρασκευή    21.00
Σάββατο        18.00 και 21.00
Κυριακή.        19.30

Θέατρο Ριάλτο – «Αλέκος Αλεξανδράκης»

Κυψέλης 54, Κυψέλη / Τηλ.: 2114107764

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Κανονικό: 18 €
Μειωμένο (*): 14 €

ΣΑΒΒΑΤΟ (ΒΡΑΔΥΝΗ) – ΚΥΡΙΑΚΗ
VIP : 22 €, Κανονικό : 20 €
Μειωμένο (*): 16 €

ΣΑΒΒΑΤΟ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)
VIP : 20 €, Κανονικό : 18 €
Μειωμένο (*): 14 €

Τιμή για ΑμεΑ 12 € σε όλες τις παραστάσεις. Κρατήσεις στο ταμείο του Θεάτρου.

(*) Το μειωμένο εισιτήριο αφορά: Φοιτητές, Μαθητές, Άνεργους

Παραγωγή :  People Entertainment Group | People Presents

 

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post