Πυλώνας για την οικονομία και το 2023 ο τουρισμός

Σχόλιο

Του Γιώργου Αλεξάκη

Ο προϋπολογισμός του 2023 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, με βάση πληροφορίες, θα περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τουριστικά έσοδα ανάλογα με τα φετινά, ήτοι λίγο πάνω από τα 19 δις. ευρώ.

Παρά τις αβεβαιότητες, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η “βαριά” βιομηχανία της χώρας θα πάει καλά, παρά το ότι αγορές, π.χ. της Ανατολικής Ευρώπης, Ρωσία, Ουκρανία κτλ από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει επισκέπτες, έχουν παραμείνει κλειστές λόγω του πολέμου, ενώ άλλες σημαντικές επηρεάζονται σημαντικά (Πολωνία).Τονίζεται, μάλιστα με νόημα, ότι στο μέτωπο του πολέμου θα υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις.

Επίσης στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι προωθούμενες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο δίνουν δυναμική, δημιουργούν ζήτηση και λειτουργούν “αντικυκλικά, οπότε μπορούν να συγκρατήσουν τα έσοδα σε υψηλά επίπεδα. Το θέμα, βέβαια, όπως αναφέρουν από τον κόσμο του τουρισμού που σταδιακά κάνει τη “σούμα” της χρονιάς, είναι τι γίνεται με τα έξοδα…

Σημειώνεται πάντως  ότι για όλες τις εξελίξεις της επόμενης χρονιάς “κλειδί” αναμένεται να είναι η ζήτηση. Όπως τονίζεται, αυτή θα καθορίσει τιμές, αλλά και τις διαδικασίες διαμόρφωσης δεδομένων .

Το φίνις της χρονιάς

Παράλληλα το “φίνις” της σεζόν, όπου με βάση το οικονομικό επιτελείο υπάρχει σημαντική δυναμική,  και η όποια απόδοση προορισμών όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου “τρέχουν” συνέδρια και εκθέσεις, αλλά και η απόδοση των καλοκαιρινών προορισμών μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα κρίνει τελικά την τελική καταγραφή.

Βέβαια, ειδικά στον τουριστικό κλάδο, δε λείπει ο προβληματισμός για το 2023. Πολλές εκτιμήσεις παραπέμπουν σε μια μικρή κάμψη καθώς οι βασικές αγορές για τον Ελληνικό τουρισμό αντιμετωπίζουν μεγάλα θέματα με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Τα δείγματα βέβαια από την πρώτη μεγάλη έκθεση τη χρονιάς τη World Travel Market του Λονδίνου ήταν θετικά, ειδικά για τη Μ. Βρετανία μια από τις πλέον βασικές αγορές της Ελλάδας, που ωστόσο πλήττεται από την οικονομική κρίση, την υποτίμηση της στερλίνας και βέβαια τον πληθωρισμό.

Πάντως, εκείνο, που τονίζουν παράγοντες του κλάδου είναι ότι και του χρόνου οι πολλαπλές ταχύτητες θα είναι κυρίαρχες, ιδιαίτερα μεταξύ πεντάστερων και μη καταλυμάτων. Κι αυτό γιατί η μεσαία τάξη της Ευρώπης, βασικός πελάτης της τουριστικής Ελλάδας είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης σε αντίθεση με τους κατέχοντες, που θα μπορούν να αντέξουν τις αυξημένες τιμές των “χλιδάτων” πεντάστερων.

Ουσιαστικά, με βάση στελέχη της αγοράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί κι ένα “ξεφούσκωμα” της ζήτησης για Ελλάδα φέτος, μετά από εκτόνωση της έντονης ζήτησης  (μετά τα δύο χρόνια εγκλεισμού), εκροής πολλών εκ των αποταμιεύσεων των δύο χρόνων πανδημίας, αλλά και ενδεχόμενου πιο δυναμικού ανοίγματος πιο μακρινών προορισμών σε Ασία και Αφρική. Αν και, βέβαια, πάντα η Μεσόγειος ασκεί ακαταμάχητη έλξη στο “σκοτεινό” βορρά που αναζητεί διέξοδο στον ήλιο.

Τα έσοδα μέχρι τώρα

Πάντως, βοηθούντος του καιρού και με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες, τα έσοδα κινούνται πάνω από το στόχο που είχε θέσει ο προϋπολογισμός για το 80% “ανάκτησης” του εδάφους του 2019.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 44% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 86,8% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,5%). Σε επίπεδο οκταμήνου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 121,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 92,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 87,6% και το 96,4% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 29,3%.

Έτσι το 8μηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 12,749 δισ. και μόνο τον Αύγουστο τα 4,042 δις. ευρώ. Το 2019 η συνολική είσπραξη ήταν για το συγκεκριμένο διάστημα 13,2 ενώ μόνο τον Αύγουστο του 2019 ήταν 4,1 δισ. ευρώ. Έτσι η υστέρηση για το 8μηνο σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ είναι στα 451 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά οι ελπίδες για την υπέρβαση των επιδόσεων του 2019 είναι σε μια πολύ καλή πορεία του τελευταίου τριμήνου του έτους αλλά και σε καλές αποδόσεις λόγω αυξημένων τιμών.

 

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post