- Ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής Τιερί Μπρετόν μοιράστηκε μια επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, την Τετάρτη, καλώντας τον δισεκατομμυριούχο να είναι «επαγρυπνός» για την άρση της παραπληροφόρησης.
- Ο Μπρετόν είπε ότι η ΕΕ έχει δει αύξηση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης σε ”ορισμένες πλατφόρμες” μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
- Η Meta είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου βάσει του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες και ο Breton ζήτησε από τον Zuckerberg να απαντήσει εντός 24 ωρών.
Ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής Thierry Breton μοιράστηκε μια επιστολή στο Meta. Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ προέτρεψε την Τετάρτη τον δισεκατομμυριούχο να είναι «επαγρυπνός» για την άρση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες της εταιρείας του κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς και ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Ο Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δει αύξηση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης σε «ορισμένες πλατφόρμες» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Η Meta κατέχει δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το Facebook, καθώς και το Threads, τον ανταγωνιστή της εταιρείας για το X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.
Σύμφωνα με τον πρόσφατα θεσπισμένο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες , η Meta είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου όπως τρομοκρατικό περιεχόμενο ή παράνομη ρητορική μίσους. Η εταιρεία πρέπει επίσης να αναφέρει λεπτομερώς τα πρωτόκολλά της για να το κάνει. Η μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με το παράνομο περιεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους 6% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας.
«Σας προσκαλώ επειγόντως να διασφαλίσετε ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά», έγραψε ο Μπρετόν στην επιστολή, ζητώντας από τον Ζούκερμπεργκ να απαντήσει εντός των επόμενων 24 ωρών.
«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, δημιουργήσαμε γρήγορα ένα κέντρο ειδικών επιχειρήσεων στελεχωμένο με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων άπταιστα εβραϊκών και αραβικών ομιλητών, για να παρακολουθούμε στενά και να ανταποκρινόμαστε σε αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος της Meta. ″Οι ομάδες μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσουν τις πλατφόρμες μας ασφαλείς, να αναλάβουν δράση για περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές μας ή την τοπική νομοθεσία και να συντονίζονται με τρίτους ελεγκτές στοιχείων στην περιοχή για να περιορίσουν τη διάδοση παραπληροφόρησης. Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο καθώς ξετυλίγεται αυτή η σύγκρουση».
Ο Μπρετόν μοιράστηκε μια παρόμοια επιστολή προς τον Έλον Μασκ , τον ιδιοκτήτη του X, την Τρίτη, η οποία περιελάμβανε μια αυστηρή προειδοποίηση για τον Μασκ. Ο Μπρετόν έγραψε ότι το γραφείο του έχει «ενδείξεις» ότι ομάδες διαδίδουν παραπληροφόρηση και «βίαιο και τρομοκρατικό» περιεχόμενο σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στην πλατφόρμα.
Η επιστολή προς τον Μασκ ήρθε αφού πολλοί ερευνητές, ειδησεογραφικοί οργανισμοί και άλλες ομάδες τεκμηρίωσαν μια αύξηση παραπλανητικού, ψευδούς και αμφισβητήσιμου περιεχομένου στο X που συνέβαλε στη σύγχυση σχετικά με τα γεγονότα.
Εκτός από την παραπληροφόρηση σχετικά με τη σύγκρουση στο Ισραήλ, ο Μπρετόν έγραψε ότι η ΕΕ είχε λάβει αναφορές για παραποιημένο περιεχόμενο και ψεύτικα στοιχεία στις πλατφόρμες του Meta ενόψει των πρόσφατων εκλογών στη Σλοβακία. Είπε ότι η παραπληροφόρηση για τις εκλογές λαμβάνεται «εξαιρετικά σοβαρά» στο πλαίσιο του DSA.
Ο Μπρετόν ζήτησε από τον Ζούκερμπεργκ να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Meta αντιμετωπίζει τα deepfakes και σημείωσε ότι πλησιάζουν εκλογές στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και άλλες χώρες.
″Η DSA είναι εδώ για να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου από αυθαίρετες αποφάσεις και ταυτόχρονα να προστατεύσει τους πολίτες και τις δημοκρατίες μας”, έγραψε ο Μπρετόν σε μια ανάρτηση στο Bluesky, έναν άλλο ανταγωνιστή του X.
Πηγή: https://www.cnbc.com


Συζήτηση σχετικά με post