Σύσκεψη σήμερα της 15μελους επιτροπής
Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια καθώς και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο 40 εκ. στα τέλη Μαρτίου.
Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν μια απογοήτευση από τα μέτρα. Αύριο, Τετάρτη στις 17:00 πρόκειται να γίνει σύσκεψη της 15μελούς επιτροπής στη Λάρισα με τους αγρότες να αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, συντονισμένα και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέλευση αγροτών του μπλόκου Αλμυρού στον ΠΑΘΕ Αθηνών- Θεσσαλονίκης, με την πρώτη αντίδραση να είναι η κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο στην Αθήνα με τα αγροτικά τους μηχανήματα.
Ωστόσο τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη από όλα τα μπλόκα της χώρας.
Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης τα μπλόκα
Στο πλευρό των αγροτών δηλώνουν πως τάσσονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζουν αποσπασματικά και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός. Σημειώνουν πάντως πως αναμένουν και τις αποφάσεις που θα λάβουν οι αγρότες στις συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα.
«Γκρίζος καπνός από το Μέγαρο Μαξίμου. Τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ενσυναίσθηση της κυβέρνησης για τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Το αίτημα είναι η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου,
δεν το λαμβάνουν οι αγρότες. Οι εκπτώσεις είναι μικρές και είναι και λίγες. Ούτε κουβέντα για τη Θεσσαλία σήμερα» ανέφερε ο Βασίλης Κόκκαλης ο τομεάρχης αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Για αναποτελεσματικά μέτρα και περιφρόνηση των αγροτών κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης: « πάντα κάποιος άλλος φταίει. Στη δική μας περίπτωση, αυτή τη φορά φταίνε οι Βρυξέλλες και η Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Δεν είναι λοιπόν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το πρόβλημα, όπως υπαινίσσεστε και την οποία άλλωστε εσείς διαπραγματευτείτε, αλλά φταίει η δική σας ανικανότητα».
«Οι αγρότες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να παλεύουν και να κερδίζουν. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα και τις ψεύτικες δικαιολογίες περί δημοσιονομικών δεδομένων» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
«Θέλει να μας πει ο πρωθυπουργός ότι πέντε χρόνια δεν μπόρεσε να λύσει κανένα πρόβλημα και σε μία ώρα θα τα
λύσει όλα. Ούτε ο Χουντίνι, ούτε ο Χουντίνι θα το κάνει αυτό» τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Ας δώσουμε ένα τυράκι σε αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται να εκτονωθεί η κατάσταση, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, αλλά επί της ουσίας να κρύψουμε τα πραγματικά προβλήματα κάτω από το χαλί» υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης.
«Πώς θα παραμείνει ζωντανή η ύπαιθρος με τα ημίμετρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν ντράπηκε να αποκαλέσει ακόμη και εκβιαστές τους αγρότες, αντί να δώσει ουσιαστικές λύσεις» τόνισε ο Δημήτρης Νατσιός.
Πηγή: Ertnews


Συζήτηση σχετικά με post