Είναι το υδρογόνο το καύσιμο του μέλλοντος; Οι προοπτικές για την Δυτική Μακεδονία

Σχόλιο

Το υδρογόνο είναι ένα καθαρό καύσιμο και μπορεί να αποτελέσει το νέο πετρέλαιο στην εποχή της πράσινης ενέργειας στην οποία έχουμε εισέλθει. Η τεχνολογία του υδρογόνου διεκδικεί μια ισχυρή θέση στην Ευρωπη,  την ώρα που η Ελλάδα πρωτοπορεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών  χωρών αναλαμβάνοντας να αφήσει πίσω της την  λιγνιτική εποχή εντός των επομένων τριών ετών (αντιστοίχως η Γερμανία στοχεύει σε βάθος δεκαετίας). Μία από τις λύσεις για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι η αντικατάσταση βενζίνης και ντίζελ με υδρογόνο. Ένα εν εξελίξει ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Τις τεχνολογίες υδρογόνου ως μία από τις λύσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Δ. Μακεδονία παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο γενικός γραμματέας του βιομηχανικού συνδέσμου Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.  Ο κ. Κασαπίδης τόνισε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει την κατάθεση πρότασης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την ΕΕ, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Όπως έγινε γνωστό, τα συνολικά κονδύλια που μπορούν να διατεθούν συνολικά για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής, αλλά και από μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να φθάσουν και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εν παραλλήλω, είναι σε εξέλιξη η προσέλκυση βιομηχανικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στη βάση της χρήσης του υδρογόνου, έτσι ώστε η πράσινη τεχνολογία να αντικαταστήσει το κενό που θα προκύψει από την απολιγνιτοποίηση . Η τεχνολογία του υδρογόνου επιχειρείται να αποτελέσει μέρος της λύσης ανέφερε ο κ Κασαπίδης. «Στόχος είναι να παραχθεί υδρογόνο με μηδενικές εκπομπές αερίων του διοξειδίου του άνθρακα και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για τηλεθερμάνσεις που είναι ένα αγαθό που προσφέρεται στις τοπικές κοινωνίες  και ένα μέρος της παραγόμενης καθαρής ενέργειας να αποθηκεύεται με τη μορφή του υγρού υδρογόνου  και να χρησιμοποιείται κατά περίπτωση σε άλλες χρήσεις (αστικές , εμπορικές ή βιομηχανικές). Αναζητούμε όλες αυτές τις κατάλληλες επενδύσεις για να χτίσουμε την αλυσίδα των οικονομικών αξιών του υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία μέσα από μεγάλες  αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλου είδους βιομηχανίες που θα  εγκαταστήσουν τις υποδομές παραγωγής των τελικών τους προϊόντων ¨ ανέφερε στους εκπροσώπους του τύπου ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας. Βάσει του σχεδίου που εκπονείται αναμένεται  η δημιουργία χιλιάδων  νέων θέσεων εργασίας ,καλά αμειβόμενες που θα χαρακτηρίζονται από υψηλή τεχνογνωσία.

Η ολοκληρωμένη πρόταση της Δ. Μακεδονίας θα κατατεθεί τον Μάιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού από την ΕΕ . Η Ευρώπη προωθεί την τεχνολογία του Υδρογόνου και για τον σκοπό αυτό θα εγκριθούν 3- 4 εμβληματικά έργα πάνω στα οποία θα τεθεί η τεχνολογία του υδρογόνου .

Η τεχνολογία του υδρογόνου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται  ώριμη, είναι εφαρμόσιμη και  έχει πολλά οφέλη στη φιλοσοφία  της ενσωμάτωσης των καθαρών τεχνολογιών και των τεχνολογιών περιβάλλοντος. Όπως  ανέφερε ο κ Χατζημαρκάκης που υποστηρίζει την στοιχειοθέτηση του ελληνικού φακέλου, το γεγονός ότι ο TAP θα φέρει υδρογόνο προσεγγίζει περισσότερο τη λύση της τεχνολογίας του υδρογόνου στην εφαρμοσμένη πραγματικότητα . Όπως εξήγησε, «οι τεχνολογίες υδρογόνου είναι ιδανικές για την αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για την παραγωγή ενέργειας, για μεταφορές και για θέρμανση»

Η χώρα που πρωτοπορεί παγκοσμίως στη χρήση του υδρογόνου ως πηγή ενέργειας είναι η Ολλανδία η οποία τώρα βγαίνει από το φυσικό αέριο – το  Νο1 καύσιμο στην ΕΕ . Εξαιτίας των σεισμών στα βόρεια της χώρας οι Ολλανδοί αναγκάζονται να βρουν εναλλακτική μορφή ενέργειας. Την ίδια ώρα μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Shell και  η BP επενδύουν στην συγκεκριμένη τεχνολογία ποντάροντας στο υδρογόνο ως την πράσινη λύση του μέλλοντος.

Πώς λειτουργεί 

Το υδρογόνο  με την  ηλεκτρόλυση διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο , αυτή η ενέργεια παραμένει με το υδρογόνο , αποθηκεύεται και στη συνέχεια επιστρέφεται για επανένωση . Τα αυτοκίνητα με κυψέλες  υδρογόνου κινούνται χρησιμοποιώντας την ενέργεια που δημιουργείται στο ίδιο το όχημα μέσω χημικής αντίδρασης το υδρογόνο μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Εκπέμπουν  ατμό και ζέστη για αυτό και  υπάρχει μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον. Ο Τάις Γένσεν, διευθύνων σύμβουλος της “Hydrogen Denmark” εξηγεί πως λειτουργεί η μηχανή ενός αυτοκινήτου υδρογόνου: «Αντί για μπαταρία υπάρχει μια κυψέλη καυσίμου όπου το οξυγόνο αντιδρά με το υδρογόνο δημιουργώντας ηλεκτρισμό και νερό. Από αυτή την χημική αντίδραση, το νερό αποβάλλεται και αυτή είναι η μοναδική εκπομπή». Σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά οχήματα, το υδρογόνο έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, καθώς η οδήγηση είναι ομαλή και ο κινητήρας δεν δημιουργεί θόρυβο. Είναι θετικό ότι ο τρόπος λειτουργίας μιας μηχανής καύσης διατηρείται. Μπορεί κανείς απλά να μεταβεί σε ένα σταθμό ανεφοδιασμού και να γεμίσει το ντεπόζιτο σε 3 έως 5 λεπτά και κατόπιν μπορεί να διανύσει απόσταση από 4 έως 600 χλμ. Σε αντίθεση με τον ανεφοδιασμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων που απαιτούν περισσότερο από 30 λεπτά για έκαστο αυτοκίνητο.

Μαρία Σμιλίδου

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post