Ανοιχτός στην καταβολή επανορθώσεων ο Γερμανός Πρόεδρος

Σχόλιο

«70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από το εθνικοσοσιαλισμό οι Γερμανοί ζουν σε τόση ευμάρεια όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση για ιδιαίτερη δράση», δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ στο αυριανό φύλλο της Süddeutsche Zeitung κάνοντας ειδική αναφορά στους μετανάστες. «Εάν η Ευρώπη θέλει να βάλει τέλος στους μαζικούς θανάτους θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα», τόνισε.

Με επίγνωση της ιστορίας

Ειδική αναφορά έκανε και στην Ελλάδα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στη χώρα. «Δεν είμαστε μόνο πολίτες του σήμερα, αλλά και απόγονοι αυτών που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, όπου για πολλά χρόνια τα ναζιστικά εγκλήματα ήταν ελάχιστα γνωστά, κάτι το ντροπιαστικό», υπογράμμισε ο Γιόαχιμ Γκάουκ «Είναι σωστό για μια χώρα που έχει επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να διερευνά ποιες δυνατότητας υπάρχουν για να δοθούν επανορθώσεις».

Βέβαια ο Γκάουκ έσπευσε να προσθέσει ότι ως πρόεδρος της δημοκρατίας αντιπροσωπεύει την ίδια νομική θέση με αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε σχετικό αίτημα, αλλά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση με διάφορα επιχειρήματα για το πως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί «η ανάγκη πολλών Ελλήνων για κάποια μορφή επανορθώσεων». Επ’ αυτού εξέφρασε την ευχή να εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση με πιο δεσμευτικές θέσεις από ότι το κάνει μέχρι τώρα.

Στη μνήμη των σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου

Στις τελετές που θα γίνουν την άλλη εβδομάδα για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από τον εθνικοσοσιαλισμό ο Γκάουκ θα τιμήσει ιδιαίτερα τους σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου στη χώρα. Από τα 5,5 εκ. στρατιώτες, που έπεσαν στα χέρια της Βέρμαχτ, επέζησαν λιγότεροι από τους μισούς, Οι περισσότεροι πέθαναν από την πείνα ή λόγω των καταστροφικών συνθηκών υγιεινής. Για τα δεινά τους γίνεται ελάχιστα λόγος στη Γερμανία. «Αυτοί οι άνδρες βρίσκονται στη συλλογική μνήμη κάπου στη σκιά της λήθης, κι αυτό τους αδικεί», τόνισε στη συνέντευξη το γερμανός πρόεδρος.

Πηγή: analitis.gr

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post